Nyheter

1700-tal möter nutid

Gammalt möter nytt i Lundby. Foto: Caroline Lundgren

När den historiska tomten i Lundby skulle bebyggas med flerbostadshus var det viktigt för Göteborgs Stad att den gamla gården återuppbyggdes.

Idag har även en unik, lutande tiovåningsbyggnad intagit ytan signerad What! arkitektur och Etikhus med Wästbygg som utförare.

I december är bostadsprojektet Putsegården inflyttningsfärdigt, men härom veckan öppnade Etikhus och Wästbygg dörrarna för en förhandstitt av den röda tiovåningsbyggnaden som nästan hänger ut över Inägogatan i Lundby.

Från vägen sluttar sedan huset ner för att möta det nybyggda en och en halv-planshuset med inspiration från det 1700-talshus som ursprungligen fanns på gården. Den speciella formen har en egen förklaring:

— Husets lutning ändras gradvis utifrån områdets historia. På ena sidan av tomten ligger en kyrkogård från 1300-talet och på den andra sidan har vi högre lamellhus från 50-talet. Därför börjar vi i den traditionella gårdens skala, för att sedan vika ut som ett punkthus mot lamellhusen, säger Peter Hulting, arkitekt på What! arkitektur.

Huskroppen går i samma faluröda färg, med trä i de gamla husen på tomtens baksida, som sedan övergår i skivplåt för det nybyggda höghuset. Ett materialval som enligt beställare och arkitekter passade byggnaden bäst, då det är hållbart och kan hantera alla vinklar, men också består av ett traditionellt hantverk som knyter an till gårdens historia. Alla vinklar och lutningar på byggnaden har dock krävt noggrann planering.

— Visionen har verkligen hållit hela vägen, kollar man på ursprungsbilderna så är det otroligt likt.  Men det har varit en utmaning med lutningen på byggnaden. Vi har spenderat många timmar med arkitekter och konstruktörer för att få till alla lägenheter på ett bra sätt, säger Joakim Efraimsson, arbetschef på Wästbygg.

När projektet påbörjades 2012 av den tidigare fastighetsägaren och What! arkitektur var kommunen mån om att de två befintliga, äldre bostadshusen på gården, som blivit en symbol för Lundby jordbrukshistoria, skulle bevaras. Den tidigare fastighetsägaren bestämde sig  för att lämna över projektet efter några år av utveckling, och där kom Etikbygg in i bilden.

I januari 2015 antogs detaljplanen och under hösten påbörjades byggnationerna.

— Vi har haft ett jättebra samarbete med Göteborgs stad, de har varit väldigt drivna för att projektet ska bli av och haft förståelse för att vi behövde en viss andel yta för bostäder för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Ulf Werner, delägare på Etikhus.

Den smidiga arbetsgången tror Werner beror på de många samråd som ägt rum med kommunen och boende i området. Detaljplanen överklagades inte, vilket han menar på är resultatet av ett starkt dialogarbete och förankring med kyrkan, hembygdsförening och grannar.

Dessvärre visade sig bostadshusen från 1700-talet under projektets gång vara drabbade av hussvamp, och de fick därför plockas ner och återskapas enligt en antikvarisk kontrollplan. Arkitektbyrån What! har arbetat fram en tillbyggnad som utgår från den gamla gårdens ryggrad. Arkitekten, Etikhus och Wästbygg är alla eniga om att projektet har lyckats med att sammanföra det gamla med det nya.

— Vi kände att det var viktigt att vara varsamma mot kyrkan och kyrkogården, och jag tycker att vi har skapat en ännu mer rofylld plats än tidigare. Förut var det ett hål på den här tomten, nu blir det en dramatisering, en entré till 50-talshusen, säger Peter Hulting. 

Caroline Lundgren
FAKTA Putsegården
  • Lägenheter: 44 bostadsrättslägenheter, varav 3 stycken i de gamla  bostadshusen på gården 
  • Våningar: Från 1,5 till 10
  • Byggstart: Hösten 2015 
  • Inflyttning: December 2016  
  • Projektutvecklare: Etikhus tillsammans med What! Arkitekturn  
  • Utförare: Wästbygg
  • Kostnad: 110 miljoner kronor (inkl byggherrekostnader, fastighetsförvärv och byggkostnad på 85 miljoner kronor)