Nyheter

5 000 varslade i träindustrin

— Vi är på väg in i en värre kris än den som lamslog branschen i början av 1990-talet. <br></br> Det säger Kjell Dahlström, förbundsordförande för Skogs- och Träfacket, och varnar för att arbetslösheten inom förbundet kan stiga till 20 procen

I ett pressmeddelande meddelar fackförbundet att över 5 000 medlemmar var varslade den sista november i år. Enligt förbundet riskerar nu arbetslösheten bland medlemmarna att hamna på över 20 procent nästa år, om ingenting kraftfullt görs. Kjell Dahlström efterlyser satsningar på nybyggen.

— Regeringens stimulanspaket var otillräckligt. Det saknades åtgärder för att öka produktionen av nya bostäder som skulle hålla igång byggandet och upprätthålla sysselsättningen. Värdefull kompetens inom träindustrin kommer annars att förloras, skriver Kjell Dahlström i ett pressmeddelande.

Skogs- och Träfacket får medhåll av andra aktörer inom träindustrin. Leif G Gustafsson, vd för Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF, ser regeringens åtgärdspaket som ett första steg för att stimulera den svenska ekonomin, men samtidigt otillräckligt.

— Den här gången var det fokus på rot-avdrag och det är ju bra, för privatpersoner som vill renovera. Men nu är det jätteviktigt att få igång nyproduktionen av bostäder. 70 procent av alla kommuner har bostadsbrist och det är ett akut problem, säger han och tillägger:

— Trots bostadsbristen är marknaden just nu totalt död och ingen vet när botten är nådd. Det är inte bra. Men jag tror att det kommer fler förslag, inte minst för att valet närmar sig och en sittande regering har helt enkelt inte råd att gå till val med en akut bostadsbrist.

För ett par veckor sedan träffade Leif G Gustafsson finansmarknadsministern Mats Odell och fick ett positivt intryck.
— Han lät positiv inför fler åtgärder än rot-avdraget så jag förväntar mig fler insatser framöver, säger han.

Även Skogsindustriernas vd på den Trämekaniska sektionen, Bertil Stener, anser att det behövs fler satsningar.
— Vi håller med om att nybyggandet måste komma igång. Även om orderläget för oss faktiskt varit rätt bra under hösten så ser det kritiskt ut framöver. Stora delar av sågverksindustrin kommer mer eller mindre att stå still under julhelgerna för att efterfrågan är så låg, säger han.

Enligt Bertil Stener är sågverksindustrin i ganska liten grad beroende av den svenska marknaden. Men det spelar mindre roll i nuläget.
— Eftersom det här är en global kris så drabbas även vi, säger Bertil Stener till Byggvärlden.