Nyheter

Citybanan skakar sönder kulturskatter

Hittills har Trafikverket fått in 359 anmälningar om skador på byggnader. 15 av dem bedöms ha orsakats av sprängningarna i samband med bygget av Citytunneln.

I Magdalena kyrka från 1700-talet har puts, trä och guldflagor lossnat från predikstolen och altartavlan.

– Det är svårt att åtgärda, det går inte bara att klistra tillbaka. Man kan säga att det är irreparabla skador, säger Sven Löfvenberg på på Stockholms stift till Svenska Dagbladet.

Tidningen har granskat skaderapporten och beskriver det underjordiska hotet. 15 av de 359 anmälda skadorna har en koppling till projektet, anser Trafikverket efter en första bedömning. Men alla anmälningar är ännu inte utredda.

– Jag tror inte att det värsta för våra medlemmar har kommit ännu. Den stora frågan är om skadorna är föreningens ansvar, medlemmens ansvar eller byggarens. Det kommer att bli ett problem, säger Göran Olsson, vd på SBC, Svenskt Bostadsrättscentrum.

Den frågan har redan aktualiserats efter skadorna på Maria Magdalena.

– Vi är inte överens med Trafikverket vem som är ersättningsskyldig. Man kan säga att det är en diskussion som pågår, säger Sven Löfvenberg från Stockholms stift.

Så sent som i fjol slog Länsstyrelsen och Statens fastighetsverk larm om att sprängningarna kunde bli ett hot mot de kulturhistoriska byggnaderna.

Efter det har Trafikverket suttit i förhandlingar med fastighetsägare och tillsynsmyndigheter för att komma överens om kontrollprogram och vilka vibrationer som kan accepteras.

Hösten kan bli en rysare. Då startar sprängningarna på Riddarholmen där samtliga byggnader utom en är statliga byggnadsminnen.