Nyheter

Den milda vinterns vinnare och förlorare

I norra Sverige jublar Peab över att kylan har hållit sig borta. Men i söder hoppas Oden anläggningsentreprenad på torka.

Peab region Umeå har sluppit stora kostnader tack vare den milda vintern. Ännu har företaget inte behövt avbryta produktionen helt på grund av vädret.
— Vi har inte haft något stillestånd. Annars blåser vi av vid minus 20 grader, säger Urban Keskitalo, regionchef på Peab.

Vid några tillfällen i år har företaget varit tvunget att avbryta arbetet på grund av kyla och vind. Men då har byggnadsarbetarna kunnat ägna sig åt annat.

Det har kommit förhållandevis lite snö i Umeåtrakten den här vintern.
— Det är bra när vi slipper det, det blir problem när vi måste ta bort den. Förra vintern kostade snön runt tre miljoner kronor i ett projekt bara, säger Urban Keskitalo.

Även för Peabs division Syd har vintern varit något bättre än förväntat ur byggsynpunkt.
— Vi slipper lägga pengar på uppvärmning och tining. Det går mindre spilltid, säger Anders Svensson, divisionschef på Peab.

Men för anläggningsföretag är minusgrader ibland att föredra. Oden anläggningsentreprenad, med verksamhet i södra och mellersta Sverige, har tvingats stå still med vissa projekt enstaka dagar i december och januari på grund av blötan.

— Det har varit lite för blött i vinter. I markjobb är det bättre med tjäle så att man lättare tar sig fram med grävmaskinerna. Kallt och torrt utan snö är optimalt, säger Björn Andersson, vd på Oden anläggningsentreprenad.

Anläggningsföretaget Frijo, som endast verkar i Stockholmsområdet, ser enbart fördelar med det blida vädret.
— Det är lite lättare och lite billigare att jobba. Vi slipper skotta snö och tina tjäle, säger Jan Kjellson, vd på Frijo.

Nackdelen med att inte kunna åka på tjälen har Frijo inte känt av eftersom de inte har haft några jobb inbokade på grönytor.

Och även om vintern har varit mild så är det ännu en bit kvar innan byggsektorn blir en åretruntbransch.
— Vi kan ju inte göra allt. Asfaltsbeläggning kan vi inte göra, till exempel, för då krävs att marken håller fem plusgrader, säger Jan Kjellson.