Nyheter

Fem personer misstänks för brott efter Kistaolyckan

Antalet brottsmisstänkta efter raset vid byggarbetsplatsen i Kista i somras har nu stigit till fem. Förutom fyra anställda vid Cremona misstänkts även en anställd vid Ruuki för brott, skriver Dagens Nyheter.

Det var den 14 juli som stålstommen vid utbyggnaden av Kista Galleria brast. Två montörer drogs med i fallet och en av dem dog omedelbart.

Orsaken till raset var att en avväxlingsbalk gavs ett för smalt liv. När bjälklaget lades på balken sjönk den helt enkelt ihop. I förfrågningsunderlaget hade livet getts en tjocklek på 25 millimeter, men hos konstruktionsfirman Cremona ändrades tjockleken till 7 millimeter.

Fyra anställda hos Cremona har tidigare delgivits misstanke om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Nu misstänks även en av Ruukis anställda för brott.

Och Jan Burman vid Västerortspolisen säger att fler kommer att delges misstanke:

– Det kommer att bli flera. Vi har hört de här från Cremona och Ruuki. Forsen AB är det tredje byggföretaget som är involverat. De kommer också att få höra av oss. Alla tre har klantat sig även om de givetvis inte tycker det själva, säger han till DN.

Jan Burman menar att normerna för hur man ska göra ritningar ser olika ut i byggbranschen. Och det leder till en farlig arbetsmiljö för de anställda.

– Slarvas det tillräckligt mycket slutar det förr eller senare med en sådan här krasch. I dag är det fler som dör i arbetsplatsolyckor än som mördas. Därför väljer vi att vara öppna mot pressen. Vi vill skapa en tankeställare runt det här, säger Jan Burman till DN.

Cremona har tidigare hävdat att ritningen där balklivet angavs till 7 millimeter endast var en förhandskopia. Men Ruuki, som tillverkade balken, trodde att det var en tillverkningsritning. Arbetsmiljöinspektör Tommy Lundin har tidigare sagt till Byggvärlden att fler borde ha reagerat på balkens liv:

— Om man går ut med ett förfrågningsunderlag där det är ritat in 25 millimeter måste man reagera när man presenteras ett underlag på 7 millimeter. Då måste man på alla håll och kanter förvissa sig om att det måste hålla, säger Tommy Lundin.