Nyheter

Hett att bygga kallt hotell

Rummet It's alive har formgivits av Karl-Johan Ekeroth (bilden) & Christian Strömqvist.
Väggarna formgjuts och delar av interiören består av egentillverkade prefab-element. Så långt låter det som en beskrivning av ett traditionellt bygge. Men det är det inte. På Icehotel i Jukkasjärvi används varken betong, trä eller spik.

I fredags öppnade Icehotel i Jukkasjärvi för säsongen. I år är det 24:e året som man bygger upp denna världsunika byggnad som består till nästan hundra procent av snö och is, och som blivit ett av Sveriges kändaste varumärken.

När Byggvärlden besökte arbetsplatsen en vecka innan öppnandet rådde febril aktivitet. Ett 40-tal byggare och lika många konstnärer var på plats för att bygga upp, inreda och utsmycka hotellet. Ljusdesigners, elektriker och leverantörer av exempelvis bastuaggregat jobbade också med att färdigställa de sista detaljerna.

– Att bygga i is är fantastiskt. Man skapar något för stunden och har möjlighet att vara nyskapande eftersom man inte behöver tänka på framtiden. Vårt mål är att hundra procent av byggmaterialet ska komma från Torne Älv. När hotellet smälter återgår vattnet till naturen och vi blir en del av älvens kretslopp, säger Arne Bergh, konstnärlig ledare på Icehotel.

Det viktigaste byggmaterialet heter snis och det används bland annat till ytterväggarna. Snis är en blandning av snö och ispartiklar från Torne Älv som blandats med luft. Det är strukturellt starkare än ren snö och därför ett bra byggmaterial. Snis isolerar bra och reflekterar ljus vilket gör att hotellet är mer beständigt mot solljuset.

Mellan 40 000 och 50 000 kubik snis går åt till hotellet som är 5500 kvadratmeter stort till ytan. Ytterväggarna formgjuts och är cirka en meter tjocka.

– I år gjorde vi vår första gjutning den 22 oktober. Vädret, som är vår största utmaning, har varit perfekt i år. Vi använder formar när vi gjuter och snisen behöver två dagar på sig att för att brinna, eller snarare frysa, berättar Ulrika Hellby, arbetsledare för gjutningen.

Det andra byggmaterialet man använder har prefab-karaktär. Mellan 2000-2500 tvåtonsblock av kärnis från Torneälven skördas i mars-april när älvens is är metertjock. Blocken sågas och förädlas i isfabriken till pelarblock, väggblock, fönster, möbler, isglas till baren och ”porslin” till restaurangen. Andra block går till sviternas inredning och skulpturer.

Även om mycket handlar om att bygga upp hotellet så består en del av arbetsuppgifterna av att riva ner.

– När vi gjutit väggarna måste vi såga upp dörröppningar. För varje dörr är det mellan fyra och sex kubikmeter snö som ska skottas bort. Det är ett både tungt och kallt jobb, men jag älskar snö och vi är ett jättehärligt gäng, säger Ulrika som är säsongsarbetare på Icehotel sedan tio år.

De flesta av dem som jobbar på bygget är säsongsanställda.

– Vissa har erfarenhet från skidanläggningar och är vana att sköta pister och köra snöslunga. Andra är snickare och byggnadsarbetare. Själv har jag en bakgrund inom skogsbruk och sågindustri, berättar Alf Kero som är platschef på bygget.

Även om byggmaterialen är udda så är arbetsplatsen mer traditionell. Säkerhetskraven är höga, bygghjälmar och varselvästar obligatoriska, underentreprenörer är inhyrda och maskinerna är stora.

– Vi har både hjullastare och stora snöslungor och snökanoner på bygget. Bland annat lånar vi en gigantisk snöslunga från flygplatsen i Kiruna, säger Alf Kero.

Han ser bra fördelar med att bygga i snö och is.

– Is är så rent. Det gör att även byggarbetsplatsen är ren. Här finns inget damm eller något annat som man blir skitig av. Kläder känns nästan renare efter en dag på jobbet.

Han får medhåll av Arne Bergh.

– Utöver en säker konstruktion och en byggprocess som vi har full kontroll över kan vi garantera en giftfri miljö. Här finns inga konstiga material, inget mögel, ingen fukt. Och trots att vi bygger i is följer vi Boverkets regler för brandsäkerhet. Vi har brandlarm och hela hotellet är ett sprinklersystem. Det här är världens säkraste hotell!

Susanne Bengtsson
[email protected]

Byggåret på Icehotel

November: Ytan på Torne Älv där man ska odla is märks ut. Trampar ner snön med snöskoter.
December: Snöröjning med lätta maskiner.
Februari: Snöröjning med större maskiner.
Mars-April: Isen skördas. Då är den cirka en meter tjock. Ritningar på hotellet tas fram.
Våren: Konstförslag från formgivare världen över ramlar in. En jury går igenom bidragen.
Juni: Bygglovsansökan för hotellet lämnas in.
Oktober: Förberedelser inför byggstart, markberedning mm. Börjar göra snis med snökanonerna om vädret tillåter.
November: Bygget är i full gång. Konstnärerna anländer.
December: Icehotel öppnar.
Januari: Bygget fortsätter med fler etapper/rum.
April-maj: Icehotel stänger, byggnaden smälter och vattnet återgår till Torne Älv.

FAKTA ICEHOTEL
Grundades: 1989.
Plats: Jukkasjärvi, Sverige – 200 km norr om polcirkeln.
Rum: 65 kalla rum på Icehotel och 72 varma i intilliggande stugor.
Besökare: 50 000 per år.
Övernattande gäster: 30 000 per år.
Säsong: Icehotel har öppet mellan december och april/maj.
Byggmaterial: 1 000 ton naturis och 40 000  m³ ”snis”

Källa: Icehotel