Nyheter

Jobb uppåt väggarna

Det är alltid minst två man på plats. Här jobbar Eric Bergsman och Hampus Arenlid.

De har ett jobb som bokstavligen får dem att klättra på väggarna.

Och det är också en tjänst som fler och fler företag i branschen upptäcker.

 – Klättringen är den enkla biten för oss, det svåra är att övertyga skeptiska kunder, men jag tror det börjar släppa nu, säger Erik Olandersson, vd och arbetsledare på Svensk Arbetsklättring AB.

Solen skiner från en klarblå himmel och Hampus Arenlid och Erik Bergsman har tagit sig upp genom luckan och går över taken för att komma till sin arbetsplats.
I dag är de på söder i Stockholm och målar en fasad som renoverats under vintern.

– Högsäsongen för oss har precis börjat, säger Hampus Arenlid.

För honom är jobbet ett sätt att kombinera arbete med nöje.

– Klättring är mitt största intresse, säger han.

Klättervana är en fördel, men inget krav, när Svensk Arbetsklättring anställer.

– Här jobbar både de som är hantverkare i grunden och de som är klättrare. Det är lite speciellt att rekrytera eftersom personer som är duktiga hantverkare på marken kanske inte funkar i den miljö vi arbetar i. Det viktigaste är att man passar i ett arbetslag och inte är individualist, eftersom vi av säkerhetsskäl alltid är minst två man ute på varje jobb, säger Erik Olandersson, vd och arbetsledare.

Han startade Svensk arbetsklättring AB för cirka två och ett halvt år sedan och före det jobbade han för ett företag med samma inriktning.

– Då kände jag att nästa steg för mig var att starta eget. Jag hade väldigt höga förväntningar på företaget och starten har varit bra. Det största hindret har varit kunder som ifrågasätter vårt kunnande. Eftersom vi inte hade några referensobjekt var en del skeptiska och vi var tvungna att visa att vi var duktiga. Men nu går det lättare, säger Erik Olandersson.

Han har även jobbat flera år inom industrin, med bland annat skärande bearbetning, och som klätterinstruktör. Klättringen blev ett intresse när han studerade vid högskolan i Växjö.

– Där fanns en liten, liten klättervägg där studenterna kunde få klättra och när jag testade kände jag att det var något för mig. Där träffade jag andra med mer erfarenhet och jag började klättra utomhus. För att bli en bra klättrare måste man ut och göra, säger Erik Olandersson.

Svensk Arbetsklättring utför i första hand olika typer av underhållsarbeten på fastigheter, men jobben varierar. Nyligen var de exempelvis ute och mätte buller i en skorsten på ett värmekraftverk.

Erik Olandersson berättar att i de fall de inte har kompetensen inom företaget, kan de ta hjälp av en expert som följer jobbet, eller titta på problemet, via en kamera som sitter på klättrarens hjälm.

– Vi har lagt krut på att bli duktiga på att laga och måla fasader, men vi kan inte lära oss allt, då är det bra att kunna ta in spetskompetens.

Ibland anlitas de som ”en sista utväg”, när det till exempel är för trångt för kranar eller ställningar, men allt oftare blir de kundernas första val.

– De börjar upptäcka fördelar som att vi och andra liknande företag inte kör sönder marken eller stör så mycket. Eftersom det inte behövs ställningar så kan vi snabbt komma igång. Det enkla för oss är att klättra och ta oss till platsen där vi ska jobba, det svåra är att visa för skeptiska kunder att vi gör ett bra jobb, säger Erik Olandersson.

Han ser ljust på framtiden eftersom det byggs väldigt mycket och husen blir allt högre.

– Men vi vill fortsätta att vara ett litet företag, med fem, sex anställda under högsäsong, precis som i dag. Det tar tid att lära upp folk och jag ser hellre ett litet företag med hög kompetens eftersom jag tror att det på lång sikt är det bästa.