Nyheter

Juristen och byggarbetaren – olika men ändå så lika

Nadia Lousseief, Advokat, Gustafsson Advokatbyrå.

Är det någon skillnad mellan en jurist och en byggarbetare? Man skrattar. Såklart att det är! Den ena sitter på sin kammare och skriver viktiga ord som tredjemansskada, skuldebrev och grov oaktsamhet och den andra manövrerar en cementblandare, spränger berg eller lägger trehundra kvadrat marmorgolv.

Juristen tänker att det är tur att hon inte måste bryta, köpa och lägga marmorn själv (hon har inte tid), medan byggarbetaren tänker att hon skulle dö av tristess av att skriva och läsa de avtal som fyller juristens milslånga rader med pärmar (vem orkar egentligen med sånt?). Båda är förstås medvetna om att de behöver varandra. Juristen vill absolut inte ersätta sitt fina marmorgolv med stampat jordgolv – och för att överhuvudtaget kunna ha något inomhusgolv behöver hon ett hus med väggar och tak att sätta runt golvet. Och byggaren vet att ingen skulle vilja anlita henne för golvläggningen om det inte fanns någon form av kontrakt och bestämmelser som angav när golvet ska betalas, hur mycket det kostar och en standard som berättar hur golvet ska vara beskaffat när det är färdiglagt.

Men är deras hantverk så olika då? Ja, det är svårt att förneka att resultatet av juristens och byggarbetarens färdigheter ser olika ut. Det ena utgörs av text, text och ännu mera text, eller kanske en lång plädering inför domstol (i vilken den svenska juristen inte ens får nöjet att yttra ”the truth, the whole truth and nothing but the truth so help me God”) och det andra är ett exklusivt hotell, en 30 mil lång spåranläggning eller Eiffeltornet. Men i utförandet av hantverken är nog olikheterna mindre.

Jag avbröt själv en gång min karriär som avtalsproducerande transaktionsadvokat och drev under några år en rörelse där jag formgav, skapade och monterade konstmosaiker för väggar och golv. Ett smutsigt, slitsamt jobb – jag hade spruckna händer och arbetade i obekväma ställningar omgiven av cement, kemikalier och sylvassa glasbitar i världens alla färger. I Italien hade jag fått lära mig hur detta hantverk skulle utföras – en mångtusenårig kunskap där inget lämnas åt slumpen och där materialval, teknik och utrustning alla har stor betydelse för resultatet – i kombination med mosaikskaparens skicklighet.

Det blev pinsamt tydligt under utbildningen hur de enskilda studenternas omsorgsfullhet – eller brist på sådan – speglades i arbetsresultaten. Exakt samma motiv utfört med olika skicklighet och noggrannhet såg ut som två helt olika mosaiker. Man hade definitivt köpt den ena men inte den andra. När jag senare levererade mosaiker till kundernas badrumsväggar var det alltid lika tillfredsställande de gånger jag kunde konstatera att arbetet var näst intill perfekt – konstnärligt och tekniskt, underlaget var jämnt, avståndet mellan de handklippta glasbitarna rätt, deras form och färg, kvaliteten och valet av fäst och fog.

Nu har jag jobbat med juridik igen i många år och kommit fram till att hantverken nog inte är så olika. Oavsett om man jobbar som jurist eller plattsättare, om man skriver kontrakt för ett nytt bostadsområde, projekterar det eller bygger det, är det avgörande att veta hur det goda resultatet ser ut. Vad kvalitet är. Och vilka misstag som kan repareras och vilka som ohjälpligen kommer att kosta dig skjortan. Insikten borgar för förståelse för ett projekts olika beståndsdelar, ett gott samarbete yrkesgrupper emellan och det bästa resultatet.

Nadia Lousseief

Advokat

Gustafsson Advokatbyrå