Kaxigt konferensrum i Kungälv

 
  • Den tjugo meter långa konferensbron på taket var inte den tuffaste utmaningen för arkitekterna.

    Den tjugo meter långa konferensbron på taket var inte den tuffaste utmaningen för arkitekterna.

  • Trappan hålls uppe av vita, hålmönstrade stålväggar.

    Trappan hålls uppe av vita, hålmönstrade stålväggar.

  • Konferensrummet på taket har en fantastisk utsikt. Bilder: Kalle Sanner.

    Konferensrummet på taket har en fantastisk utsikt. Bilder: Kalle Sanner.

Föregående
Nästa
 
Stålfabrikören Lector i Kungälv har fått ett nytt kontor som verkligen visar vad företaget går för. Med hjälp av Kjellgren Kaminsky Architecture har man skapat ett spännande uttryck i byggnaden som ytterligare annonserar stålverksamheten genom en "stålbro" på taket som rymmer ett konferensrum.

Det nya kontorshuset sticker verkligen ut med den uppseendeväckande brokonstruktionen på taket. Fackverksramen är i silvermetallic och den inneslutna ”konferensbron” är pastellgrön med stora glaspartier längs med tre väggar. Här uppe får man en 270 graders vy ut mot de djupa skogarna ...

+ Read more

Det nya kontorshuset sticker verkligen ut med den uppseendeväckande brokonstruktionen på taket. Fackverksramen är i silvermetallic och den inneslutna ”konferensbron” är pastellgrön med stora glaspartier längs med tre väggar. Här uppe får man en 270 graders vy ut mot de djupa skogarna i Kungälv, utanför Göteborg.

- Företaget Lector är ledande inom stålkonstruktion och det ville vi visa upp genom olika stålmaterial och byggtekniker. Det gjorde att Lector har varit extra involverade i projektet – ett samarbete som har fungerat väldigt bra, säger Fredrik Kjellgren på Kjellgren Kaminsky Architecture, som har ritat det nya kontoret.

Att det blev ett fristående konferensrum på taket ger förstås en extra dimension i företagspresentationer och kundmöten, för konferensrummet används flitigt. Därför är det också utformat för en behaglig arbetsmiljö och har bara glasväggar i tre riktningar.

- Det är ett väl fungerande konferensrum på 30 kvadratmeter, med en akustikvägg och akustikplattor i taket. Det går också att mörklägga helt med persienner. Konferensbron har också en terrass för den som vill ta en nypa luft på dryga tio meters höjd, säger Fredrik Kjellgren.

Han berättar att brokonstruktionen och det inneslutna konferensrummet tillverkades på marken och sedan lyftes upp på taket med hjälp av en enorm kran. Sedan fästes den i kopplingen där en knallgul spiraltrappa leder hela vägen ner till bottenplan. Enda stabilisator i övrigt är ett V som går ner i marken vid entrén.

- Konferensbron var faktiskt inte den mest avancerade delen i projektet. Den gula utskjutande boxen var snäppet värre att få till. Den fungerar som en fikaplats med både väggar och tak i glas som specialbeställdes från Skandinaviska Glassystem. Sedan är det en stålram i bjälklaget och längst fram. Vi ville göra både boxen och entrén extra tydlig och gjorde därför tjocka ramar av infärgade plåtkassetter.

Även radiatorerna i fikarummet är knallgula för att framhäva plåtmaterialet. Entrén har en pastellblå nyans och den neutrala fasaden består också av plåtkassetter. Fönstren ligger helt i linje med fasaden, vilket var en ganska stor utmaning, och resultatet blev snyggt.

- Det ger ett starkare uttryck att definiera byggnadskroppen som en volym. Kontorshuset på cirka 1 100 kvadratmeter angränsar till en enorm tillverkningsanläggning som uppfördes samtidigt, men vi har ritat själva kontorshuset som har verkstadskontor i bottenplan. Här finns också en matsal för verkstadsarbetarna längst till vänster med helglasad fasad, berättar Fredrik Kjellgren.

Från huvudentrén leder en mycket speciell trappkonstruktion av stål upp till kontorsplanet och receptionen på andra våningen. Trappans stomme består av höga vitlackerade stålväggar med ett specialdesignat mönster i form av perforerade hål i olika storlekar. De ljussätts både artificiellt och med det naturliga ljuset från ett ljusschakt ovanför. 

- För att kontrastera och framhäva de vita väggarna och trappan är golvet i entréhallen klätt med svarta keramiska plattor. Trappstegen får ett varmt uttryck i form av askskivor och med sina extra breda steg i botten känns trappan både spännande och välkomnande.

En akustikvägg ger en bra ljuddämpning i trappan och även i övrigt har det lagts stor vikt vid akustiken. Kontorsplanet har också ett vackert askgolv men är i övrigt så nedtonat som möjligt för att ge ingenjörerna en neutral miljö. Djupa fönsternischer fungerar som extra arbetsyta med plats för ritningar.

- Vi strävade efter att kontoret skulle kännas ljust och tagit väl vara på det naturliga ljuset. Med hjälp av ljusreflektorer i taket på två ställen har vi gett ljuset en extra skjuts, säger Fredrik Kjellgren.

Det är bland annat i biblioteket som det sitter en ljusreflektor. Där har väggar och den heltäckande mattan fått en dov rosa ton. Väggarna mot kontorsrummen är av glas, motstående väggar och dörrar har en mjukt grafitgrå ton. Den finns också mycket stål i möblerna på kontoret. 

Till sin hjälp i projektet har arkitekterna också haft Cowi ingenjörsteam. Kontoret rymmer cirka 15-20 arbetsplatser och medarbetarna sitter både enskilt och i smårum om två eller fyra.

- Det här är lokaler som går att växa i. Tidigare satt de i betydligt mindre lokaler här i Kungälv. Nu har de fått både en större och modernare verkstadsanläggning samt ett ändamålsenligt och profilskapande kontor, avslutar Fredrik Kjellgren.

 
Om Lecors kontor

Kjellgren Kaminsky Architecture har ritat stålfabrikören Lecors nya kontor i Kungälv. Byggnaden på cirka 1 100 kvadratmeter har en uppseendeväckande, tjugo meter lång brokonstruktion på taket som rymmer ett konferensrum. Byggnaden är klädd med mörkgrå fasadkasetter och har utskjutande partier i form av en gul glaskub och en huvudentré i pastellblå stålram. Även invändigt visar både material och byggteknik att Lecor kan sin sak. Trappan upp till kontorsplanet är gjord av höga vitlackerade stålväggar med ett specialdesignat mönster.

 

- Read less

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb