Nyheter

Kyligt Luleå – hett för datajättar

I dag klipps banden till Facebooks första serverhall i Luleå. NCC som byggt hallen tror att staden kan bli ett centrum för datalagring. – Vi för diskussioner med flera intresserade kunder, säger affärschef Johan Gustafsson.

Varje dag loggar 655 miljoner människor in på Facebook för att lägga upp bilder på sina barn, bjuda in gäster till en fest eller gilla att en kompis äter jordgubbar.

All information som sprids via det sociala nätverket kräver utrymme och 2010 bestämde sig Facebook för att se sig om efter platser utanför USA för nya datacentraler.

Valet föll till slut på Luleå.

Där invigs den första serverhallen i dag.

– Det här är vårt första projekt av den här typen. Bygget är inte komplicerat i sig förutom att det är väldigt stort. Utmaningen ligger i att bygga en anläggning som under inga omständigheter får drabbas av driftstopp, säger Johan Gustafsson, affärschef för region Norrland på NCC.

Med en kontraktsumma på 808 miljoner kronor har det varit viktigt att projektet blir lyckat. Men NCC ser dessutom bygget som en dörröppnare inför en framtida marknad.

– När vi fick uppdraget insåg vi att det här kunde vara början på något nytt och stort. Inom byggbranschen är marginalerna små och misslyckas man får man ingen andra chans. Nu känns det bra att ha ett väl genomfört referensprojekt.

När Facebooks anläggning är färdig kommer den att bestå av tre byggnader på totalt 84 000 kvadratmeter – en yta lika stor som elva fotbollsplaner.

Att arbeta med ett stort amerikanskt företag har inneburit flera nya upplevelser för byggteamet, inte minst i fråga om upphandling.

– I början visste man inte vem kunden var eller vem man pratade med, det var mister Bob och mister Bill. Längre fram när vi fick veta att det var Facebook var vi tvungna att skriva på en klausul om att inte avslöja det för någon. Sedan fick vi sitta med post-it-lappar och tejpa över Facebookloggan på dokumenten, berättar Johan Gustafsson.

Anledningen till att Facebook valde Luleå är flera.

– Klimatet är gynnsamt, det finns bra kommunikationer och vi har stabil och billig grön el. Elnätet här byggdes för gruvorna och stålindustrin vilket säkerställer en hög kapacitet. Luleå Kommun har arbetat framgångsrikt med att paketera detta.

Tack vare det kalla klimatet räcker det att kyla ner dataservrarna med luft utifrån och att tillsätta en vattendimma de dagar som termometern visar varmare grader.

I staden finns också två elleverantörer; Luleå energi och Vattenfall, vilket gör att serverhallen bara behöver två reservkraftaggregat i stället för de femton som motsvarande hallar i USA kräver.

Vid bygget har NCC utgått från två centraler som tidigare byggts i USA och anpassat arbetet till svenska förhållanden. En ovanligt stor del av projektet, 60-70 procent, har varit installationsarbeten vilket krävt extra mycket planering.

En av utmaningarna har även varit samarbetet över nationsgränserna. Förutom att ha en amerikansk uppdragsgivare har NCC ingått i ett konsortium med två amerikanska företag som byggt åt kunden tidigare.

– Man underskattar alltid de kulturella skillnaderna. Amerikanerna har en väldigt platt organisation där alla kan allt. Man har lite svårt att lämna ifrån sig ansvar, vilket gör att det ibland blir ineffektivt.

Men parterna möttes på vägen och slutresultatet blev mer än godkänt.

– Vårt projekt förbrukade hälften av arbetstimmarna som motsvarande hall gör i USA. Vi använder mer konfektionering och prefab här – medan de bygger nästan allt på plats. Efter att vi provkört sa kunden att det här var den bästa driftsättningen hittills. Det var skönt, säger Johan Gustafsson.

Nu laddar NCC för fler datalagringshallar.

Företaget har skapat en affärsenhet specialiserad på datacenters och Johan Gustafsson har haft kontakt med flera dataföretag som är intresserade av att etablera sig i Luleå.

– Vi tror stenhårt på att den här marknaden kommer att öka. Intresset är stort för både Finland och Sverige – i synnerhet Luleå. Sannolikheten är stor att det kommer nya aktörer hit. Jag tror att någon kommer att bestämma sig under det här året, men det är inte säkert att man får veta vem.

Marie Bergström

Facebook i Luleå

  • Serverhallen på Porsön i Luleå byggstartade i oktober 2011 och är Facebooks första hall utanför USA. Den har en yta på 28 000 kvadratmeter.
  • Huvudentreprenör är NDF (konsortium mellan NCC Construction Sverige, DPR Construction och Fortis Construction).
  • Kontraktsumman är 808 miljoner kronor.
  • Facebook har höga krav på energieffektivitet och anläggningen ska certifieras enligt LEED, Nivå Guld.
  • Projektet har sysselsatt nära 300 personer.
  • Ytterligare två datacenter är planerade i Luleå. Facebook använder ett open source-system vid uppförandet av sina serverhallar, vilket innebär att ritningarna är tillgängliga för vem som helst via internet. Tanken är att priserna ska pressas genom att många bygger på samma sätt.