Nyheter

Malmös första kollektivhus för alla

NCC bygger 177 efterlängtade hyresrätter i Malmö för MKB. Även längtan att dela vardagslivet, både praktiskt och socialt med andra ökar, därför blir 45 av lägenheterna ett kollektivhus för alla. Husen får en mycket låg energianvändning. Ordern är värd 247 MSEK.

I Norra Sofielund, mellan Rosengård och Möllevången bygger NCC ett nytt kvarter i samverkan med MKB, Malmö kommunala bostadsbolag. Intresseföreningen Kollektivhus i Malmö, KiM med 100 medlemmar som önskar bo med fler, har tagit initiativ till kollektivhuset i en av fastigheterna.

– Länge bodde man i kollektiv av ideologiska skäl. Idag är vi istället många som längtar efter en vardag där vi inte måste göra allt själv utan kan dela på matlagning och hämta barn. Det ger mer tid, men också ett mer socialt, hållbart och billigare liv. Allt fler efterfrågar kollektivhus som detta och nybyggen planeras även i Stockholm och Göteborg, säger Sara Hallström, talesperson för KiM.

Kollektivhuset blir det första i Malmö som inte har specifik inriktning, till exempel ålder, utan vänder sig till alla som vill bo kollektivt. Boytan i lägenheterna i kollektivhuset är lite mindre än normalt, men de gemensamma ytorna är desto större och fler. Varje lägenhet har också eget kök.

– När KiM tog kontakt med oss och presenterade sin idé förstod vi att det finns en efterfrågan på den här typen av boende, och att inte bara studenter och seniorer vill bo ihop. Det passade också mycket bra eftersom MKB ständigt söker nya sätt att utveckla hyresrätten, säger Hans Ranelycke, MKB:s projektledare för kvarteret.

Förutom 45 lägenheter med kollektiva möjligheter bygger NCC även 132 hyreslägenheter. Allt ryms i tre familjehus och tretton radhus på gården. För att främja gemenskapen även i de vanliga hyresrätterna får de fler gemensamma lokaler än vanligt, brevlådor i entrén och stortvättstuga där flera tvättar samtidigt. På gården blir det hushållsodlingar och många cykelparkeringar.

– Både KiM och MKB är mycket engagerade för att boendet ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Tillsammans har vi arbetat fram bostäder som bara behöver 54 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är hela 40 procent lägre än BBR-kraven för ett nyproducerat hus, säger Kristian Jansson, affärschef på NCC Construction i Malmö.

Bostäderna miljöcertifieras som Miljöbyggnad på Silver nivå – det betyder i första hand att de uppfyller höga krav på effektiv energianvändning, sunda materialval, tyst inomhusmiljö, god ventilation och hög fuktsäkerhet. Arbetet utförs i partnering och beräknas klart hösten 2014.