Nyheter

Närkontakt med naturen

Foto: Åke E:son Lindman

Öijareds har kompletterats med ett spännande hotell som smälter väl in i skogsbrynet.
Kjellgren Kaminsky Arkitekter har ritat byggnaden som är klädd med grova träribbor och får en stark koppling till klubbhuset, signerat Gert Wingårdh.

Öijared Country Club uppfördes 1988 och var arkitekten Gert Wingårdhs genombrottsprojekt.
Nu har den vackra byggnaden fått sällskap av ett hotell.
– Vi ville bredda vår verksamhet och få ett till ben att stå på. Med hotellet går vi från en golfanläggning till en mutlifunktionell rekreationsanläggning för friskvård, möten, golf och boende, säger Niclas Helgesson, vd på Öijared Resort.

Anläggningen ligger i Floda, mitt emellan Lerum och Alingsås. Öijared har inte mindre än fyra golfbanor och hotellet ligger alldeles intill första tee på två av dem och 25 meter från den tredje banan.
– Vi räknar med 5 000 gästnätter första året. Den 17 februari öppnade vi och har haft mycket fler besökare på anläggningen än vanligt, mycket konferensgäster och golfpaket. 

Hotellet har 34 rum och rymmer hela 200 gäster.
Det nya hotellet hänger ihop med klubbhuset som är insprängt i en kulle. För arkitekterna Kjellgren Kaminsky var det en utmaning att få till en tillbyggnad som kompletterar Wingårdhs prisbelönade byggnad.
– Man ska alltid ha respekt för omgivningen när man ritar ett nytt hus, men den här gången var det extra viktigt att det vackra och tidlösa klubbhuset inte skulle tappa sitt uttryck. Vi ville förstärka totalupplevelsen och inte få det befintliga att se slitet ut, säger Johan Brandström, arkitekt på Kjellgren Kaminsky Arkitekter.

Nivån sattes redan från början med en idé om att allt ska vara helt och rent.
– Det handlar om att skapa en bra upplevelse och då är det viktigt att allt fungerar och att miljön känns kvalitativt utan att behöva vara för påkostad.

På samma sätt som Wingårdh valde sten till sitt hus, eftersom det grävdes in i en kulle, var det naturligt att hotellet fick en träfasad.
– Vi ville bygga på oförstörd mark och inte ta ner en massa träd för att kunna gjuta platta. Därför ritade vi huset på pålar så det får sväva ovanför marken. Med en fasad av grova träribbor smälter det in fint i skogsdungen, säger Johan Brandström.

Plankorna har sågats fram ur stockar från området och ger varje bit en unik form. De sticker upp en och en halv meter över taket.
– Det blir en stark trästruktur. Ribborna filtrerar himlen, lika som träden gör. Solen skapar också fina variationer mellan ljus och skugga. Bredden på ribborna har samma mått som stenen i Gerts hus, men den står vertikalt. Så husen har en stark koppling på många sätt, trots skilda material, säger Johan Brandström.

Den röda färgen som står sig fint mot träet knyter an till svenska traditioner och återfinns också på klubbhuset, på solavskärmningen, även den i form av ribbor men på ett annat sätt.
– Det blev naturligt att välja solavskärmning i trä även till hotellet. Men vi valde att sätta den rakt ut från fönstren och tätare än panelen. Husets form är knäckt och följer samma rutnät av osynliga linjer som klubbhuset.

Satsningen har kostat 60 miljoner kronor och förutom de 34 hotellrummen, så rymmer utbyggnaden ett extra konferensrum, kontor och en stor lounge med dubbel takhöjd.
Hotellrummen är byggda i moduler från Moelven och RO-gruppen har varit byggentreprenör.
– Ska man ha 34 i stort sett likadana rum är det både kostnadseffektivt och snabbt att få dem levererade med minsta krok på plats. När markarbetet var klart tog det bara två veckor så var 80 procent av projektet klart, säger Niclas Helgesson.