Nyheter

Slå vakt om social hållbarhet

Emma Jonsteg, arkitekt och vd Utopia Arkitekter AB, Ulf Perbo, statssekreterare hos civil- och bostadsminister, Fredrik Ahlstedt, kommunalråd i Uppsala och Veronica Palm, socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson. Foto: Anna Sjöström.

Det byggs för lite, för långsamt och det som byggs är för dyrt. Det menar HSB, som i en paneldebatt ställde frågan hur vi ska kunna bygga vettiga bostäder till vettiga priser.
Lösningar som presenterades handlade om allt från subventioner och sänkta ambitioner till mera hångel.

– Förr var det delvis en klassfråga, men nu har boendet blivit en generationsfråga, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB.
Han menar också att det är bra med regeländringar som ska få fart på bostadsbyggandet, men att man ska komma ihåg att många av reglerna faktiskt var de samma som när det byggdes 100 000 bostäder om året.
– Det krävs mer än lagändringar. Vi behöver större samverkan och stimulans, säger han.

Medverkade gjorde även Göran Cars, samhällsplanerare och professor i samhällsplanering vid Kungliga Tekniska högskolan, Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, Emma Jonsteg, arkitekt och vd Utopia Arkitekter AB, Ulf Perbo, statssekreterare hos civil- och bostadsministern, Fredrik Ahlstedt, kommunalråd i Uppsala och Veronica Palm, socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson.

Och att det behövs mer dialog och samverkan var de överens om. Eller som Emma Jonsteg, arkitekt och vd Utopia Arkitekter AB, skämtsamt uttryckte det:
–  Vi måste hångla mera i vår bransch.

Men det finns mer att göra om man vill ha vettiga bostäder till vettigt pris.
Göran Cars, samhällsplanerare, professor i samhällsplanering vid Kungliga Tekniska högskolan och som också jobbar med stadsomvandlingen av Kiruna, säger att det ibland kan vara värt att se över sina ambitioner när det gäller ett hållbart boende.

– Det kostar ofta pengar att uppnå de högsta miljömålen och då exkluderar man de som inte har de fetaste plånböckerna. Man måste slå vakt om den sociala hållbarheten också och självklart är det viktigt med miljöfrågor men ibland bör man ta sig en funderare om man alltid måste ha högsta miljöcertifieringen, säger han.

Fredrik Ahlstedt, (M) kommunalråd i Uppsala, menar att det också handlar om:
– Ledarskap och planering. Man måste tala om vad man vill ha involvera byggherrarna i ett tidigt stadium.
– Vi måste ta ett demokratiskt ansvar. Vi måste exempelvis sluta sälja ut allmännyttan.

Ett riktat investeringsstöd kan också vara ett alternativ, säger Veronica Palm, socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson. Hon kan också tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att hitta lösningar. Däremot var hon tycker hon inte att alliansens införande av andrahandsuthyrningsreformen har löst några problem.
– Det har fått unga att bo i källare utan förstahandskontrakt, säger hon.

– Vi tycker att det är en succé. Många unga fick boende snabbt, säger Ulf Perbo.