Nyheter

Solceller lyser upp Vatikanstaten

Vatikanstaten har fått årets kanske mest lysande julklapp. Två tyska solcellstillverkare har skänkt solpaneler som ska hjälpa katolska kyrkan att minska sina koldioxidutsläpp.

Katolska kyrkan hämtar numera kraft från ovan i dubbel bemärkelse. Under december har de ursprungliga cementtakpannorna på Paulus VI:s audienshall i Vatikanstaten ersatts med 5 000 kvadratmeter solceller. Solpanelerna kommer att kunna generera tillräckligt mycket ström (upp till 300 MWh under ett år) för att klara driften av audienshallen som kan rymma upp till 6 000 personer.

Solcellerna är en donation från de två tyska tillverkarna Solarworld och SMA Solar Technology till ett värde av omkring 1,2 miljoner euro. Med hjälp av dessa kommer Vatikanstaten att minska sina koldioxidutsläpp med omkring 225 ton per år, skriver Reuters. Detta passar bra in med katolska kyrkans ambitioner att leva upp till EU:s mål om 20 procent förnybar el till 2020. I en officiell kommuniké uppger Vatikanstaten att installationen ska ses som en del av ”en grön kultur präglat av etiska värderingar” som främjas av påven Benedictus XVI.

Kardinal Giovanni Lajolo, guvernör i Vatikanstaten, uppger till Reuters att kyrkan har planer på att installera fler solceller utanför Rom. Katolska kyrkan äger landområdet Santa Maria di Galeria strax norr om Rom. I dag används området som ett sändningscenter för den katolska radion.

— Vi funderar på att uppföra ett solenergisystem på omkring 300 hektar på platsen, säger Giovanni Lajolo till Reuters.