Nyheter

Utmanande betongtak utan räta vinklar

Oslos nya huvudbibliotek får ett utmanande betongtak. Foto: Doka Norge AS

Oslos nya huvudbiblioteket börjar ta form och en av nyckelkomponenterna är det massiva betongtaket med sina många vinklar och linjer. Hög noggrannhet har varit avgörande i detta projekt, där 1 000 produktionsritningar och monteringsanvisningar legat till grund för de 500  modulerna.

Doka Norge AS har varit ansvarig för det unika takprojektet.

I Björkvika i Oslo, ett stenkast från Operahuset och Barcode district, byggs Oslos nya huvudbibliotek.

Taket på det nya Deichmanske biblioteket kommer att vara helt unikt, både inuti och utanpå. Det kommer att bli ett stort viktak med många avancerade vinklar och former. Invändigt kommer halvparten av betongen att täckas med speciella akustiska plattor, och resten kommer att vara exponerad betong. På utsidan av taket är betongen exponerad, även här finns många otraditionella vinklar.

– Det här forskningsarbetet har inget med en traditionell formsättning att göra. Det är två helt olika saker, säger Arnt Klokkevold – försäljningschef, projekt i Doka Norway, som fick  jobbet att göra formen för betongtaket och utnyttjade avancerade formsättningsmetoder.

Huvuddelen av planeringen och produktionen gjordes i Österrike vid Dokas fabrik, som specialiserat sig på prefabricering. Här skapades en mycket exakt 3D-modell av Deichman, med 1 000 produktionsritningar och monteringsanvisningar, som gav grunden för de 500 unika moduleringsmodulerna.

Alla moduler gjordes också i 3D för att se till att alla dimensioner var korrekta. Sedan skars de ut i spånskiva och sattes ihop.

– Vi producerade modulerna under perioden mitten av maj till mitten av september, säger Josef Berger, produktionschef, Doka Austria.

Doka var tvungen att visa hög noggrannhet i detta projekt eftersom de bara hade en marginal på tre millimeter mellan var och en av de 500 modulerna. De 500 modulerna monterades i Österrike, en stor del av gjutformen monteras också där som ett test. Sedan demonteras och transporteras modulerna som byggstenar till Norge, och monterades på taket av Deichman. Och det visade sig att modulerna passade perfekt!

Deichman Bjørvika är ett av de största kulturinitiativen i Oslo kommun någonsin och blir en signalbyggnad med höga miljöambitioner. Biblioteket är ett modellprojekt i FutureBuilt-programmet och har fått Enovas stöd till miljöåtgärder och ny teknik. Målet är att det nya huvudbiblioteket ska behålla passiva bostadsstandarder och byggas med minst 50 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med motsvarande byggnader.

När byggnaden är klar kommer den att bestå av fem våningar utöver källarvåningen. Takets höjd varierar från 2,7 till 20 meter. I de första, tredje och femte våningarna finns det mezzaniner som ger mer utrymme och spännande rum. Från var och en av de tre huvudingångarna skar tre diagonala ljusskenor genom hela byggnaden hela vägen upp till och genom taket.

– Det är ett enastående och utmanande byggprojekt med få raka vinklar och som ställer stora krav på konstruktion, detaljerad planering och implementering. Det är en krävande men inspirerande process, och jag är mycket glad över att vi är på rätt väg när det gäller både framsteg och kostnad, säger regissören Eli Grimsby i kultur och fritidsanläggningar Oslo KF.

Text: Einar Langholen-Schulstad. Foto: Doka Norge AS

FAKTA

Byggare: Kultur- och idrottsbyggnad Oslo KF

Arkitekt: Lund Hagem Architects / Atelier Oslo AS

Entreprenör stomkonstruktion: Skanska, som vann kontraktet, värt 244 miljoner norska kornor, i mars 2016.

Bruttoareal: 19 600 m2

Funktionsområde: 13.560 m2

Antal våningar: 5, med inmatade mezzaniner, samt källare

Byggnadsperiod: 2014 – 2019

Biblioteket öppnas: 2020

Besök: 2 000 000 / år

Miljö och energi: Energivänlig passivbyggnad och 50 procent minskning av koldioxidutsläpp i förhållande till nuvarande byggpraxis. Byggnaden är ett FutureBuilt-projekt och stöds av Enova SF.