Nyheter

Vädret försenar rekordbygge

Nästa sommar står den förhoppningsvis klart, den nya säkerhetsstugan på Kebnekaise. Bild: Murman arkitekter.

Så här ser den ut, säkerhetsstugan som kommer att bli Sveriges högst belägna byggnad.

Förhoppningsvis står den klar vid Kebnekaises norra topp nästa sommar – om inte väder och vind ställer till det.

Den nya säkerhetsstugan är en plats där trötta vandrare kan pusta ut eller söka skydd mot vind, regn och snö.
Den har ritats av Murman Arkitekter och Martinsons ansvarar för byggandet. Stugan ligger på 2 000 meters höjd, vid toppen av Kebnekaise.
– Det är väldigt roligt och speciellt att få bygga den högst belägna byggnaden. Men det utsatta läget ställer också stora krav på konstruktionen, säger Bas Boellaard, konstruktör på Martinsons.

Och just det utsatta läget har gjort byggandet besvärligt.
Planen var att uppföra stugan under sommaren 2015 men på grund av kallt och regnigt väder med inslag av snö har bara grundens betongplintar och limträram kunnat uppföras.
– Vi har nog valt det svåraste stället i Sverige att bygga på, säger Bas Boellaard. Men vädret satte stopp för planerna och sådant kan man inte styra över.

Men nästa sommar gör man ett nytt försök.
– Då tar vi nya tag. Då kommer vi att flyga upp resten av leveransen till Kebnekaise. För att göra både leveransen och montaget så smidigt som möjligt är vissa detaljer prefabricerade. Det gör att vi kommer att klara montaget på ungefär tre veckor.

Säkerhetsstugan får formen av en pentagon. Tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen. Och utsikten kan man inte klaga på.
– Jag kan nog tänka mig ett studiebesök på bygget, skrattar Bas Boellard.

Stugan är fyra och en halv gånger nio meter och består av ett stort rum med sittbänkar. Upp till 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt värms upp av kroppsvärme eller spritkök.
Sedan 1960-talet funnits en säkerhetsstuga i närheten av den norra toppen och 1983 byggdes ytterligare en stuga som innehöll en kamin för eldning. Men vädrets makter i kombination med det faktum att många turister använde delar av inredningen för att elda med, har lett till att stugan förfallit.

Därför har nu Sveriges turistförening, STF beslutat sig för att bygga en helt ny.
– Vi ser stugan som en riksangelägenhet och vill att den ska stämma överens med den svenska naturen. Genom formen och materialet får den det estetiska tilltal som vi tycker passar. Jag är övertygad om att det kommer att bli kanonbra, säger Hans Norén, affärsutvecklare och samordnare på STF.