Nyheter

Vågar satsa i lågkonjunktur

Varsel, lågkonjunktur och dystra prognoser. Men trots det finns det dom som vågar starta nya företag i byggbranschen. En av dem är Fredrik Boije på Östersunds Byggkraft och Konsult AB.

I maj i år grundades Östersunds Byggkraft och Konsult AB. Idag består företaget av fem personer, varav två snickare, två personer på bemanningssidan och en konsult. Fredrik Boije är vd för byggverksamheten, samt snickare.

Vilken är er affärsidé?

– Vi är snabba på plats och håller rimliga priser. Vi jobbar med allt inom bygg, men mest blir det renoveringsarbeten åt privatmarknaden. Som tillägg till byggverksamheten har vi en bemanningsdel. I dagsläget har vi två personer uthyrda till Jämtkraft och LKAB.

Har ni mycket jobb?

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”3261″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image media-image-left”,”height”:”128″,”style”:”width: 100px; height: 128px; float: left; margin: 6px; ”,”width”:”100″}}]]- Det går bra både jobbmässigt och resultatmässigt. Vi är fullt uppbokade fram till jul, trots att vi inte har marknadsfört oss någonting.

Vilken är er styrka?

– Det är att vi är flexibla. Vi har jobbat i byggbranschen i många år och runt om i hela Europa och har gjort i stort sett allt inom bygg. Eftersom vi är norrlänningar är vi vana att renovera mer än att bygga nytt. Vi samarbetar också med större företag vilket gör att vi kan ta in mer folk om vi skulle få större uppdrag som vi inte klarar av själva.

– Jag personligen vill inte nischa mig utan tycker det är roligare att göra olika saker. Därför blir det både badrum, tak, markjobb, ROT-jobb med mera

Som nystartad företagare – är du orolig för något?

– Det som kan göra mig lite orolig är om det skulle minska mycket på byggsidan i Jämtland. Mitt mål är ju att kunna jobba på hemmaplan, även om jag har fått erbjudanden om jobb på andra orter.

Tips till andra som funderar på att starta eget?

– Det är viktigt att ha en platå att stå på. Börja i liten skala och med en enskild firma. Om man redan har en anställning är det bra att ha kvar den under en övergångsperiod och bygga upp sitt eget företag sakta vid sidan om, på kvällar och helger. Skapa en buffert och ett kontaktnät. Det är bra om man inte är beroende av stora inkomster den första tiden.

Susanne Bengtsson
[email protected]