Nyheter

1 000 polisanmälda <br></br> för svartjobb

Fiffel för två miljarder kronor har avslöjats i en riksomfattande granskning av företag som hyr ut arbetskraft, bland annat till byggbranschen. Skatteverket har nu polisanmält 1 000 personer och väntas granska ytterligare 300 företag.

Skatteverket började sin granskning av uthyrningsföretag för två år sedan, skriver Göteborgs-Posten. 803 företag har granskats och resultaten har inte låtit vänta på sig. Myndigheten har hittat närmare två miljarder kronor i obetalda skatter och avgifter.

Ytterligare 300 företag kommer att granskas innan projektet avslutas vid årsskiftet, rapporterar GP.

— Det som är tråkigt att se är att det blir mer och mer organiserat och vi ser att de kriminella gängen tar en större och större del av den svarta uthyrningen av arbetskraft, direkt eller indirekt, säger Pia Bergman, riksprojektledare på Skatteverket, till tidningen.
Byggbranschen, tillsammans med städ- och transportbranscherna, är dominerande bland företagen som nu misstänks för oegentligheter.

Pia Bergman efterfrågar möjligheten att göra oannonserade besök på byggarbetsplatser, något som regeringen har utlovat ska införas senast från 2010.
— Jag väntar på att regeringens ska gå från ord till handling, säger hon.