Nyheter

400 kan få gå från Skanska Direkt

Bristande lönsamhet i Skanska Direkt gör att företaget kommer att avveckla verksamheten på 25 orter.

I samband med detta har man för avsikt att varsla 400 personer.

– Vår förhoppning är att hitta nya lösningar för våra drabbade medarbetare, säger Markus Sölvenäs, omställningsledare på Skanska Direkt.

Det är byggservice-verksamheten Skanska Direkt som ska avvecklas på ett 25-tal orter. I Linköping och Norrköping har man redan sagt upp 50 personer. På de övriga orterna inleds fackliga förhandlingar denna vecka.

Avsikten är att varsla totalt 400 personer av sammanlagt 1000 anställda på Skanska Direkt om uppsägning. Främst drabbas hantverkare, men 15-20 procent är tjänstemän.

Skanska Direkt jobbar främst med småskalig verksamhet och med uppdragsverksamhet, exempelvis ramavtal inom stat och kommun. Det handlar om reparationer, service och underhåll. 

– Vi har haft bristande lönsamhet i denna verksamhet. Det är jättetråkigt att vi måste avveckla på flera orter, säger Markus Sölvenäs.

Målet är att de som sägs upp ska slussas in på nya jobb inom Skanska.

– Vi försöker hitta jobb inom antingen Skanska Direkt på andra orter eller inom Skanska Sverige. Det här är duktiga, kunniga medarbetare och vår förhoppning är att hitta lösningar inom Skanska. Vi ser att det finns goda möjligheter eftersom det är stor brist inom dessa yrken. Prognosen är att många har nya jobb redan innan uppsägningstiden gått ut.

Berörda orter är blaSkellefteå, Södra Norrland (Dalarna, Gävleborgs län och Tierp), Västra regionen (Värmland, Örebro, Fyrstadsregionen med Trollhättan, Vänersborg, Åmål, Uddevalla), Skaraborgs län, Linköping och Norrköping. I Halland och Södra Älvsborg drar man ner på antal kontor.