Nyheter

”80 miljoner i rot-bedrägerier”

Nyligen föll första domen för bedrägeri med rot-avdrag. Nu har Skatteverket trappat upp kampen mot avdragsfusket. Totalt har 80 miljoner kronor betalats ut till bedragare.

Skatteverket har förlorat miljontals kronor på fusk med rot-avdrag.

— Sedan fakturasystemet infördes den 1 juli 2009 har Skatteverket betalat ut 80 miljoner till bedragare, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Under samma period har Skatteverket stoppat utbetalningar värda 113 miljoner kronor, som skulle ha gått till bedragare.

Skatteverket delar in fusket i två delar.

— För det första handlar det om ”vanligt” fusk. Det är byggföretagare som lägger över alla sina kostnader på just arbetsdelen som är avdragsgill. Det kan till exempel handla om att inköpskostnader av tapeter budgeteras som arbetskostnader, säger hon.

Den andra delen handlar om bedrägerier.

— Personerna som gör detta har som affärsidé att stjäla pengar. De har aldrig för avsikt att bygga någonting alls. De tar reda på vilka personer som bor på en adress. Sedan skickar de, via ett företag, in blanketter till oss och hävdar att de utfört avdragsgillt arbete åt dessa personer, säger hon.

När Skatteverket betalar ut pengar skickar de alltid ett kontrollbrev till de som äger bostaden där arbetet utförts.

— Det är ofta så bedrägerierna upptäcks. De boende hör av sig till oss och undrar vad det rör sig om.

Nyligen dömdes också två män i Växjö tingsrätt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri genom fusk med rot-avdrag, skriver Smålandsposten. Skatteverket ska ha betalat ut mer än en miljon kronor för rot-arbeten som inte utförts och männen dömdes till 1,5 års fängelse.

— Det här var den första domen när det gäller rot-bedrägerier, säger Pia Blank Thörnroos.

Är rot-fusket vanligare i vissa delar av landet?
— Det är spritt över hela landet. Men sedan har personerna som gör detta ofta sina bolag registrerade i Mälardalen.

Rot-avdraget infördes ju bland annat med argumentet att man skulle minska antalet svartjobb. Hur ligger det till med den saken?
— Antalet svartjobb har minskat. Ungefär 77 000 företag får pengar i det här systemet. De allra flesta är hederliga byggföretag. Sedan finns det några fuskare.

Vad gör ni nu åt fusket?
— Vi har skärpt kontrollen. Sedan den nya fakturamodellen infördes har vi gjort cirka 150 polisanmälningar och sedan januari i år jobbar 100 personer hos oss med att komma till rätta med fusk och bedrägerier. Bland annat kontrollerar vi alla företag som skickar in avdragsblanketter för första gången.