Nyheter

Allt fler bolag i konkurs

Byggkonkurserna har ökat med 15 procent första kvartalet 2008 jämfört med året innan. Den största uppgången noteras i Skåne. <br></br> — Vi vet inte varför konkurserna börjat öka, säger Fredrik Polland på UC.

I Stockholm och Västra Götaland har antalet byggföretag som gått i konkurs minskat. Men i riket som helhet har de ökat från 175 stycken första kvartalet 2007 till 202 företag i år.

I Skåne har 25 företag gått i konkurs jämfört med 12 året innan. Vid en närmare granskning av företagen visar det sig att det i första hand rör sig om småföretag.

Många företag hade en kort livslängd. Sex av bolagen startades 2006 eller 2007. Ytterligare 12 startades på 2000-talet.

Förklaringarna bakom konkursökningen i Skåne är bara spekulationer. Som en tuffare marknad, smittoeffekter från den ännu tuffare danska marknaden, en överetablering av företag eller att en andel består av oseriösa företag som gått i konkurs i samband med svartjobbshärvor och ekobrott.

— Det är inte några av våra medlemsföretag som gått i konkurs. Och det är fortfarande en bra, uppåtgående marknad i Skåne även om det inte ökar lika mycket som tidigare, säger Mats Håkansson, chef för Sveriges Byggindustrier i Malmö.