Analys: Största infrastrukturprojekten

 
Analys: Största infrastrukturprojektenGångbro som ingår i projekt Olskroken. Bild: WSP/dofenigneers Byggfakta har listat de största infrastrukturprojektet som byggstartats under första halvåret i år.
Störst av alla är om- och nybyggnad av spårsystem vid Olskroken i Göteborg, en del av projekt Västlänken. Kostnaden beräknas till cirka 2,6 miljarder kronor. Byggherre är Trafikverket och Peab Anläggning AB är entreprenör.


Olskroken är en central knutpunkt i järnvägssystemet i Göteborg och Västsverige. Här möts fem banor och trafiken utgörs av såväl person- som godståg, vilket gör denna plats till en av landets mest intensiva knutpunkter för järnvägstrafik.

Entreprenaden innebär att nya spår byggs för att separera godstrafiken från persontrafiken. En ombyggnad i Olskroken, så att järnvägsspåren korsar varandra i olika nivåer, är nödvändig och kommer att höja kapaciteten och öka framkomlighet och driftsäkerhet för all tågtrafik till och från de anslutande banorna.

Olskroken planskildhet ingår i regeringens nationella plan för transportsystemet för åren 2014–2025.
Beräknad trafikstart är år 2025/2026.

Peab Anläggning AB är även entreprenör på det näst största projektet: nybyggnad av E20 mellan Bälinge och Vårgårda. Kostnaden beräknas till 880 miljoner kronor.Etappen är cirka 15 kilometer lång och byggs i ny sträckning.
Nuvarande E20 kommer till stora delar att utnyttjas som väg för lokal trafik, långsamgående fordon och oskyddade trafikanter.
Trafikteknisk standard blir 21,5 meter bred motorväg med mittremsa och vägräcke som åtskiljer körriktningarna. Planskilda korsningar ska byggas.

Totalt ska 13 broar ska byggas på den 15 kilometer långa sträckan.Vid Siene ska det byggas en faunabro. Det ska bli en 25 meter bred passage för vilt och för en mindre väg.
Som alla stora vägarbeten handlar det mycket om massförflyttning så i projektet ska cirka 900 000 kubikmeter berg sprängas bort och cirka 400 000 kubikmeter jord hanteras.
Enligt kontraktet ska etappen vara färdigställd till juni 2021.

Första halvårets tredje största infrastrukturprojekt är basunderhåll av Mittbanan-Ådalsbanan. Entreprenör är VR Track Sweden AB.

På byggfakta.se finns fler analyser och mer statistik:
http://byggfakta.se/blogg/blogg.html

          
ProjektNamn/lägeKostnadByggherreEntreprenör
Om- och nybyggnad av spårsystem Olskroken GöteborgOlskroken Västlänken GÖTEBORG2,6 MdKrTrafikverketPeab Anläggning AB
Nybyggnad av väg mellan Bälinge-Vårgårda Bälinge-Vårgårda E 20 VÅRGÅRDA880 MkrTrafikverketPeab Anläggning AB
Basunderhåll av järnväg, Mittbanan-ÅdalsbananMittbanan-Ådalsbanan Basunderhåll  ÅNGE0,7-1 MdKrTrafikverketVR Track Sweden AB
Utbyggnad till dubbelspår mellan Hallsberg-DegerönDelen genom Hallsberg Godsstråket genom Bergslagen Hallsberg700-1000 mkrTrafikverketSegermo Entreprenad AB/NRC Group
Ombyggnad till fyrfältsväg delen Sätaröd-VäSätaröd-Vä E 22 Sätaröd600 mkrTrafikverketPeab Anläggning AB
Utbyggnad av allmänna anläggningar i NackaSödra Centrala Nacka  Nacka500-600 MkrNacka KommunSkanska Sverige AB
Nybyggnad av Trafikplats Lovö, FSE309, Förbifart StockolmFörbifart Stockholm E 4 Ekerö500 MkrTrafikverketZüblin Scandinavia AB
Nybyggnad av bergtunnlar Akalla, FSE613, Förbifart StockholmFörbifart Stockholm E 4/E20 Akalla400 MkrTrafikverketSTRABAG Sverige AB
Om- och nybyggnad av vägar och broar vid Vårby Backe, Förbifart StockholmVårby Backe, FSE101 Förbifart Stockholm E 4 Vårby370 MkrTrafikverketHOCHTIEF Solutions AG Tyskland Sverige Filial
Anläggande av färjeläge i Trelleborg Färjeläge 13 och 14  TrelleborgEj officiellTrelleborgs hamnCyes maritime works

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
-->