ANETA MATTSSON

 

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

Det finns många spännande saker med mitt uppdrag. Det bästa är att få arbeta med att utveckla nära och tillitsfulla samarbeten med våra kunder och att utveckla och bygga starka team där individerna faktiskt får växa.

Vilka är den stora utmaningarna?

En av de stora utmaningarna idag är att skapa effektiva team och locka medarbetare att stanna länge i en bransch som slåss om kvalificerade personer. För mig handlar effektiva team om att hela tiden se och investera i individernas potential. Det skapar förutsättningar för medarbetare att själva fatta rätt beslut i nya projekt och växlande projektkonstellationer samtidigt som de trivs med hanterbara utmaningar.  Det handlar också om att skapa ett gott företagsklimat där man kan testa på olika yrkesroller .   

Hur ser din arbetsdag/roll ut?

Som arbetschef har jag båda en operativ och strategisk roll. Jag jobbar med ledningsarbete, affärer, företagsutveckling, personalfrågor samt stöd i projekten. Mina arbetsdagar består till största del av möten med kunder och medarbetare. För att få en bättre kontakt och relationer med medarbetarna, samt uppföljning av projekten förlägger jag gärna möten på arbetsplatserna. Då får jag också med mig ny kunskap för en ständigt återkommande arbetsuppgift – att hela tiden utveckla våra strukturer och processer för att effektivisera organisationen.

Hur skall en bra ledare vara?

En bra ledare ska gå före och kommunicera riktningen. För mig innebär det att jag gärna arbetar med att sätta upp tydliga mål och tydliggöra förväntningarna på det vi gemensamt ska uppnå. Det kan vara kundnöjdhet, lönsamhet, nästa affär eller hur teamet fungerar. Bra ledare är också lyhörda, engagerade och raka i sin kommunikation. De har en god självkännedom och självkänsla så att de kan se och stötta medarbetare i hanteringen av deras oro och rädslor. En bra ledare ser också potentialen i alla medarbetarna och satsar på att utveckla deras kompetens och talanger. Min erfarenhet är också att det är oerhört viktigt att visa sin uppskattning, ge feedback och uppmärksamma prestationer som medarbetaren gör.

ANETA MATTSSONAneta Mattsson.

Förnyelse är ett av kriterierna som bedöms. Hur jobbar du med förnyelse?

Allt handlar om förbättring.  Jag arbetar ständigt för att utveckla närmare och mer tillitsfulla samarbeten med våra kunder.  Jag lägger gärna grunden i projektstarter med att föra samman byggentreprenör och beställare i ett antal skräddarsydda workshops som syftar till att snabbt skapa trygghet och ömsesidigt förtroende.

I workshopsen gör vi övningar som trycktestar gruppens reaktioner på olika händelser för att gruppen ska kunna förbereda sig på individuella olikheter som de får lättare att respektera i skarpa situationer. På så sätt vi får snabbare en relation där man pratar med varandra. Vi får bättre styrfart, behagligare arbetsklimat, effektivare kommunikation och allt nöjdare parter efter projektets slut.

FAKTA

Befattning: Arbetschef Einar Mattsson Byggnads AB

Ålder: 39 år

Bor: Värmdö

Familj: Man och 2 barn (5 och 13 år)

Intressen: Inredning, golf, vänner och familjen så klart.

Karriärväg: Byggmästargruppen arbetsledare 2001-2003, Metrolit arbetsledare/entreprenadingenjör 2003-2006, Veidekke Byggnads AB platschef 2006-2011, Einar Mattsson Byggnads AB arbetschef 2011-

Ledarskapsmotto: Gör det som är rätt och inte de som är lätt.

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!