För dig som entreprenör, byggherre, projektör eller kontrollansvarig innebär de nya byggreglerna nya krav, ökat ansvar och förändrade arbetssätt. Vi bad Ulrika Nolåker, expert, ordförande FSB och kursledare på Byggbranschens utbildningscenter, förklara vad du behöver känna till och varför det är viktigt att uppdatera dina kunskaper redan nu.
En ny struktur – och nya krav
De nya byggreglerna innebär en övergång från en samlad föreskrift (BBR) till nio fristående föreskrifter, vilket medför flera förändringar av krav och förutsättningar.
– Det här är inte bara en kosmetisk förändring. Strukturen har ändrats från en samlad föreskrift (BBR) till nio fristående föreskrifter. De nya reglerna ställer högre krav på projektering och dokumentation, vilket kan innebära ökad tids- och kostnadsbörda för byggherren. Dessutom krävs ny dokumentation om luft, fukt och vatten. Dessa ska innehålla uppgifter om bland annat dimensionerande förutsättningar, tekniska lösningar och skyddsfunktioner, säger Ulrika Nolåker.
Förbered dig för förändrade krav på tillsyn och uppföljning
De nya byggreglerna innebär även förändringar i kommunernas tillsynsarbete. Kontrollplanen, som ska föregås av en riskbedömning, kommer att behöva innehålla fler verifierbara punkter och tydligare egenkontroller kopplade till kravet på fackmässighet.
– Kontrollansvariga behöver anpassa sina arbetsmetoder för att säkerställa att byggherrens och entreprenörens dokumentation uppfyller de nya kraven och håller en fackmässig nivå. Även entreprenörer behöver vara förberedda på fler och mer strukturerade kontroller från kommunerna, säger Ulrika Nolåker.
Den som redan i planeringsskedet tar höjd för ett förstärkt verifieringsarbete och säkerställer att projektering och utförande sker fackmässigt minskar risken för förseningar, avvikelser som kan försena produktionen och vägrade start-/slutbesked.
Skärpta krav på ansvar och egenkontroller
En av de mest avgörande förändringarna är att ansvaret för efterlevnad nu vilar ännu tydligare på byggherren, samtidigt som entreprenörer och kontrollansvariga får ökade krav på att verifiera att deras arbete följer regelverket.
– För att möta de nya kraven behöver entreprenörer och kontrollansvariga se över och stärka sina rutiner för egenkontroller och kvalitetsarbete. Dokumentationen måste vara tydlig och spårbar genom hela byggprocessen för att undvika framtida diskussioner eller vägrade slutbesked, säger Ulrika Nolåker.
Övergångsperiod – men agera i tid
De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2025, med en övergångsperiod fram till den 30 juni 2026. Under denna tid kan byggherrar välja att följa antingen de gamla eller de nya reglerna.
– Många projekt som planerades enligt nuvarande regler har blivit försenade på grund av pandemin, höga räntor och en orolig omvärld. Dessa projekt kommer man förmodligen vilja starta innan övergångstiden har gått ut, för att slippa projektera om.
Detta gör att kunskap om gamla BBR kommer kan vara nödvändig i minst fem år till. Att ha koll på de gamla reglerna gör det också lättare att förstå de nya. De nya föreskrifterna innehåller nämligen i stort sett inga allmänna råd mer än i brand- och konstruktionsföreskrifterna, men de gamla råden från BBR kan fortfarande fungera som vägledning även vid tillämpning av det nya regelverket, säger Ulrika Nolåker.
Förbered dig för förändrade krav på tillsyn och uppföljning
De nya byggreglerna innebär även förändringar i kommunernas tillsynsarbete. Kontrollplanen kommer att behöva innehålla fler verifierbara aktiviteter och tydligare egenkontroller.
– Kontrollansvariga behöver anpassa sina arbetsmetoder och kontrollpunkter för att säkerställa att byggherrens och entreprenörens dokumentation uppfyller de nya kraven. Även entreprenörer behöver vara förberedda på att behöva dokumentera sitt arbete i en annan omfattning, säger Ulrika Nolåker.
Den som redan i planeringsskedet tar höjd för ett förstärkt verifieringsarbete minskar risken för förseningar eller avvikelser som kan stoppa produktionen, vilket innebär att projekteringen kommer ta längre tid.
Ligg steget före
För att underlätta övergången erbjuder Byggbranschens utbildningscenter flera utbildningar:
- Grunderna i nya byggreglerna och aktsamhetskraven: En endagskurs som ger en övergripande förståelse om vad de nya föreskrifterna innebär och hur de påverkar olika aktörer i byggprocessen.
- Boverkets nya föreskrifter: En intensivkurs där vi går igenom de mest relevanta bestämmelserna i de nio nya föreskrifterna och deras praktiska tillämpning.
– Genom att gå våra utbildningar får du den initiala kunskap du behöver för att inte bara följa lagen – utan förhoppningsvis också ligga steget före och undvika hinder och onödiga framtida kostnader, avslutar Ulrika Nolåker.
För mer information och bokning, besök https://buc.se
