Nyheter

AP Fastigheter köper Vasakronan

AP Fastigheter köper statliga Vasakronan för 41,1 miljarder kronor. Fastighetsbolaget, som ägs av AP-fonderna, byter nu namn till Vasakronan.

På torsdagen stod det klart att staten säljer Vasakronan till fastighetsbolaget AP Fastigheter.
— Vi kan i dag presentera en affär som är bra för Vasakronan såväl som för det svenska folkhushållet, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och fortsätter:

— AP Fastigheter är en seriös och långsiktig ägare. De har lämnat det bud som vid en samlad bedömning är det bästa och utgör det högsta priset av de två slutbuden. Affären innebär även att AP-fonderna förbättrar sin investeringsprofil till nytta för dagens och morgondagens pensionärer.
AP Fastigheter ägs av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden som förvaltar en del av svenskarnas pensionskapital.

— Det här var en unik möjlighet att förvärva ett mycket attraktivt och välskött fastighetsbolag med professionell personal och ett bestånd som ligger i linje med vår placeringsstrategi. Kombinationen av AP Fastigheter och Vasakronan med långsiktiga svenska ägare är bra för hyresgäster, näringsliv, samhälle — och för våra ägare, det vill säga alla vars pensionskapital förvaltas av AP-fonderna, säger Lennart Nilsson, ordförande i AP Fastigheter.

”Odells stora icke-affär”

”Försäljningen av Vasakronan blev ett riktigt antiklimax. Bolaget flyttar från Mats Odells vänstra ficka till den högra. För skattebetalarna är det en icke-affär”, skriver Affärsvärldens Jon Åsberg i en kommentar.

Läs mer på Affärsvärlden.se

Fakta om affären:

• AP Fastigheter köper Vasakronan i en affär som värderar fastighetsbeståndet till 41,1 Mdr kr

• Köparen övertar nettoskulden och andra åtaganden som värderas till sammanlagt 16,5 Mdr kr

• Aktielikviden är 24,6 Mdr kr, inklusive ränta från 1 januari 2008 till tillträdesdagen som beräknas till den 1 september

• Staten säljer aktierna i Civitas Holding AB som är moderbolag till Vasakronan AB

• Staten avser att använda köpeskillingen till att betala av på statsskulden

• Förvärvet är fullt finansierat genom eget kapital och ett antal nordiska banker