Nyheter

”Arbetarna borde tjäna mindre”

I Sollentuna har lettiska byggarbetare jobbat sex dagar i veckan. Timlönen har legat på 27 kronor i timmen. En protesterande medarbetare har nu avskedats.

Missförhållandena upptäcktes efter att fem byggnadsarbetare själva slog larm med en skylt utanför huset i Sollentuna där de arbetade. På skylten står det att de behöver hjälp eftersom de behandlas som slavar och är hungriga.

Enligt ett anställningsavtal, som Byggvärlden fått ta del av, ligger timlönen på cirka 27 kronor. De ska också ha jobbat i genomsnitt tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, uppger TV4 Nyheterna.

— Så är det. Killarna har fått ut ungefär 4 000-6 000 kronor i månaden för cirka 60-70 timmars arbete i veckan, säger Christian Bengtzelius, Byggettans ordförande.

Det var en privatperson som hörde av sig till Byggettan med information om vad som pågick i Sollentuna. Personen skickade också en bild på skylten som de lettiska medarbetarna skrivit.

— Då beslutade vi oss för att agera omgående och åkte till platsen i tisdags. Det var fem medarbetare där. De bodde alla på arbetsplatsen. Sedan var det en person som bara bodde där men som jobbade på en annan arbetsplats, säger Christian Bengtzelius.

Arbetet går ut på att totalrenovera en stor villa. Letterna ska ha befunnit sig i Sverige mellan några veckor och cirka fem månader.

Arbetsgivare är Renovatis SIA, ett byggföretag registrerat i Lettland. I en intervju med TV4-nyheterna den 8 mars, sade företagets styrelseordförande Carl Kjellberg att tre euro i timmen är ”skäligt för den insats han gör. Han borde egentligen tjäna mindre”. Carl Kjellberg kommenterade då en medarbetare som i tv redovisat arbetsförhållandena.

Medarbetaren ska under onsdagen ha blivit avskedad. Enligt uppgifter Byggvärlden tagit del av handlar det om att han lämnat information till Byggettan och journalister. Därmed ska han ha skadat företaget.

Carl Kjellberg är också vd för det svenska företaget Renovatis. Enligt hemsidan vill företaget ”kombinera svensk akademisk kompetens med bred, bra, prisvärd utländsk hantverkarkompetens”. Carl Kjellberg berättar att det svenska bolaget köpt tjänster av det lettiska bolaget Renovatis SIA. Efter TV4:s nyhetsinslag har svenska Renovatis också lagt ut en kommentar på sin hemsida. Där står det bland annat att medarbetarna erbjuds ”gratis logi i privata rum, gratis hemresor en gång i månaden, fri bil och gratis mobiltelefon.” Totalt ska lönepaketet motsvara en svensk hantverkarlön på mer än 118 kronor brutto, skriver företaget.

— Det är inte en särskilt bra deal. Till exempel innebär gratis logi i privata rum, i det här fallet, att man får bo på arbetsplatsen, en byggarbetsplats. På bilder jag sett handlar det om flera sängar i ett rum, kommenterar Christian Bengtzelius på Byggettan.

De lettiska medarbetarna ska ha fått avtal mailade till sig i Lettland. Där ska de ha erbjudits en annan lön, cirka fem euro vilket ungefär motsvarar 45 svenska kronor. Men när de kom till Sverige ska timlönen ha ändrats.

Har man inte ett eget ansvar som medarbetare att då tacka nej till det som erbjuds?

— Nej. Inte heller fem euro är särskilt mycket, men här handlar det om personer som varit utan jobb i hemlandet. När de kommit hit så utnyttjas de av arbetsgivare som erbjuder 27 kronor i timmen. Det är inte moraliskt försvarbart, säger Christian Bengtzelius.