Nyheter

Arbete med höga krav

Jobb på 110 meters höjd. Foto: Kjell-Arne Larsson

De hänger 110 meter upp i kyrktornen på Uppsala domkyrka om nätterna.
Men nej, de är varken spöken eller fladdermöss, utan tre reparbetare från Klätterservice AB som utför fogningsarbeten.

Under oktober har reparbetarna jobbat med omfogning på de tre tornen, som är 118 meter höga.
– Det är väldigt roligt att jobba med unika byggnader. I det här fallet handlar det om att bevara ett kulturarv och det ställer höga krav på kunskap om metoder och material och vi måste vara extra varsamma, säger Anton Torsholm, vd Klätterservice AB.

De har samarbetat med Uppsala domkyrka sedan 2011. Då skulle kyrkans el- och sprinklersystem renoveras och då upptäcktes ett läckage som resulterat i ruttna träbjälklag. Efter det har Klätterservice bland annat utfört inspektioner och fogat om alla klöverformade fönster i tornen.

När arbetet med omfogningen av tornen är avslutat fortsätter Klätterservice med totalinspektion av tornen och fasaden för att sedan göra en underhållsplan för kommande år.

Varför jobbar ni på nätterna just nu?
– Det pågår en stor utställning (Himlen är här) som drar mycket folk och vi har anpassat oss efter det och vi vill störa så lite som möjligt. Av säkerhetsskäl spärrar vi alltid av ett område på marken när vi jobbar, och då passar det bättre att jobba på natten, säger Anton Torsholm.

Hur funkar det?
– Kylan kan vi hantera och så använder vi belysning från marken och pannlampor. Det funkar bra, men det är klart att det blir lite mera komplicerat jämfört med att arbeta i dagsljus.

Klätterservice jobbar just nu även på Globen, Kaknästornet och på Gröna Lund.
– Vid speciella byggnader är det ofta svårare att få upp en ställning, tänk på Globen till exempel, och så passar våra metoder bra, säger Anton Torsholm.