Nyheter

Arbetet ligger nere <br></br> vid olycksbygget

Skanska förlorade två medarbetare vid broraset norr om Härnösand under onsdagen. <br></br> — Det är en stor sorg som drabbat oss. Vi har fullt fokus på krishantering, att ta hand om arbetskamraterna och anhöriga till de drabbade, säger Christi

Klockan 13.20 på onsdagen rasade en gjutform till ett brospann över Älandsfjärden och drog med sig fem byggnadsarbetare i ett fall på uppemot 15 meter. En av dem, en 52-årig man hemmahörande i Söråker, avled direkt. Senare på onsdagskvällen stod det klart att ytterligare en byggnadsarbetare, en 35-årig man bosatt i Nyland, avlidit av sina skador.

Två personer fick lindriga skador och vårdas på Sundsvalls sjukhus. Ytterligare en person, en man född 1981, har svårare skador och vårdades under onsdagen på intensiven för buk- och bröstskador.
— Men enligt de uppgifter jag har fått så är det inte fara för livet, säger Christine Gustavsson, presschef på Skanska Sverige.

Skanska har ett 40-tal anställda engagerade i brobygget vid Saltviksstrand norr om Härnösand. Arbetet sker på uppdrag av Banverket och bron över Älandsfjärden beräknades vara klar i september nästa år. För tillfället står arbetet vid bron stilla, berättar Ola Nilsson på Banverket på torsdagsmorgonen.

— En minnesstund har hållits på morgonen och de anställda kommer att få gå hem vid lunch om de vill. Inget arbete pågår och Skanska har professionella psykologer på plats för att ta hand om medarbetarna, säger han.

Vad som orsakat olyckan är inte fastställt. Skanska, polisen och Arbetsmiljöverket kommer samtliga att arbeta med utredning av olycksorsaken.
— När arbetet återupptas är inte klart, först ska vi få klart för oss hur olyckan kan ha skett, säger Ola Nilsson.

Skanskas personal hade färdigställt grundläggningsarbetet på platsen och påbörjat brobanorna på båda sidor om fjärden. Arbetet är en del av upprustningen av Ådalsbanan som sträcker sig mellan Sundsvall och Långsele.

— Vi är chockade över hur det här kunnat hända. Det här projektet är oerhört ambitiöst vad gäller säkerheten, säger Christine Gustavsson.