Nyheter

Arbetet med förbifarten igång igen

Koviksvägen ska förstärkas. Foto: Susanne Bengtsson.

Arbetet med motorvägsbygget Förbifart Stockholm är igång igen.

Svevia är en av de entreprenörer som återupptagit produktionen.

– Vi här längtat efter att få komma igång igen, säger Fredrik Davidsson, arbetsledare på etableringen på Lovön.

I november berättade Byggvärlden om hur Socialdemokraternas och Miljöpartiets beslut att frysa Förbifart Stockholm slog mot upphandlade entreprenörer. Svevia, som utförde förberedande arbeten på Lovön i Ekerö kommun, fick återställa och lämna entreprenaden i väntan på nya direktiv.

– Vi hade räknat med att vi skulle köra igång igen i maj, men nu fick vi återuppta arbetet redan i januari. Det känns oerhört bra och vi blev riktigt glada över beslutet. Målet är att vi ska få ihop samma gäng som var här i höstas, säger Fredrik Davidsson, arbetsledare hos Svevia.

Strax före jul kom beskedet att projekt Förbifart Stockholm skulle återstartas från den 1 januari 2015. När Byggvärlden gör återbesök i Svevias etablering på Lovön är det full fart. Man har rivstartat med städning av kojan, utbildning och fika med ”gamla gänget”.  Ett vägarbete på Koviksvägen inleder arbetet.

– Vi ska förstärka och bredda den 600 meter långa Koviksvägen för att klara den tunga trafiken till och från den framtida hamnen, etableringen och arbetstunneln, berättar Rickard Andersson, grävmaskinist som kommit tillbaka efter uppehållet.

Hur är det att vara tillbaka på jobbet?

–  Jag bor i Strängnäs och åker Essingeleden nästan varje dag och ser att Förbifarten behövs. Det här var absolut rätt beslut.