Nyheter

Arena av limträ ska lyfta Tierp

Tierp Arena ska ge jobb och ekonomisk utveckling. Arenan, med läktare av limträ, blir en av världens största inom motorsporten dragracing.

Läktaren, som byggs i hästskoform, blir drygt 240 meter lång och 15 meter hög. Över 20 000 åskådare får plats i den blivande arenan i Tierp i norra Uppland.

Dragracing är en internationell sport som brukar locka mycket folk.

– När vi har 40 000 och 50 000 åskådare besökare en helg påverkas hela näringslivet i kommunen. Det leder till både arbeten och ekonomisk tillväxt, säger Lars-Erik Lindberg, chef för byggnationer på projektet Tierp Arena.

Också för Martinsons är Arenaprojektet ett rekordbygge, den största arenan man någonsin byggt.

– Vi har genomfört större byggprojekt tidigare. Men då har det handlat om områden med flerbostadshus, säger Daniel Johansson, försäljningsingenjör på Martinson fabrik i Bygdsiljum, Västerbotten.

På fabriken är man sedan i vintras igång med att tillverka stommar och andra byggdelar av limträ — komponenter som senare i vår kommer att fraktas med lastbil till Tierp, där Martinssons egna montörer ska bygga upp läktarkonstruktionen.

Tierps kommun har ännu inte beställt något tak till arenan. Men konstruktionen är förberedd för ett skyddande tak som kan monteras vid ett senare tillfälle.

En av anledningarna till att Tierp bestämde sig för limträ istället för stål var dels träets låga vikt, dels att man slipper alla stag som bär upp läktaren. Med en träkonstruktion blir det öppna ytor under läktarna, med utrymme för garage, lager och allehanda butiker.

Dessutom är dragracing en sport som vill framstå som grön och koldioxidfri så långt det går. Bilarna går till exempel på etanol. Därför måste också arenan byggas med tanke på klimatet och koldioxidutsläppen. Trä binder växthusgasen.

Varken Martinsons eller kommunen vill offentliggöra vad bygget kostar.