Årets Byggchef 2017 är korad

 
 • Susanne Bengtsson, chefredaktör på Byggvärlden, Årets Byggchef Daniel Pettersson och Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna. Foto: Mikael Sagström

  Susanne Bengtsson, chefredaktör på Byggvärlden, Årets Byggchef Daniel Pettersson och Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna. Foto: Mikael Sagström

 • Daniel Pettersson är Årets Byggchef 2017.

  Daniel Pettersson är Årets Byggchef 2017.

 • Intervju med Byggvärlden.

  Intervju med Byggvärlden.

 • Tårtkalas med kollegorna.

  Tårtkalas med kollegorna.

Föregående
Nästa
 

Daniel Pettersson, vd på Segermo Entreprenad och NRC Group Sverige, är Årets Byggchef 2017.  Han har en exceptionell förmåga att bygga lag, skapa goda relationer med kunder och har också på kort tid kraftigt ökat företagets lönsamhet. 
- Jag blev lurad att jag skulle träffa revisorn, säger en överraskad Daniel när han uppvaktas med prisutdelning på kontoret i Karlstad.

Årets vinnare Daniel Pettersson är verksam i Karlstad. Han har tidigare arbetat på Peab där han under tio år var arbetschef.
Han startade sedan företaget Segermo Entreprenad, som gick från 0 till 900 miljoner kronor i omsättning på fem år. Han har även medverkat i flera stora infrastrukturprojekt i Mellan- och Västsverige.

På tisdagen överraskades han med prisutdelning på kontoret i Karlstad. Representanter för Byggcheferna och Byggvärlden, samt kollegorna på Segermo, var på plats och uppvaktade med blommor, diplom, tårta och bubbel. Pristagaren själv var ovetandes om vad som var på gång i kulisserna.

- Daniel är ständigt på språng och svår att fånga så därför är vi extremt stolta att vi lyckades överraska honom, säger Hannah Österberg, kommunikationsansvarig på Segermo.

- Vi lurade honom att han skulle ha ett möte med revisorn, säger Pär Tingström, projektchef på Segermo, som också var med på noterna. Daniel är verkligen en värdig vinnare. Hans stora styrka är att han kan bygga lag som verkligen fungerar och där alla känner sig delaktiga.

Hans ledarskap är något som även juryn för Årets Byggchef uppmärksammat.

– Daniel uppvisar just de kriterier som vi vill uppmuntra med priset Årets Byggchef. Han har en utmärkt förmåga att skapa goda relationer med både medarbetare och kunder, tillsammans med hans skarpa sinne för affärer. Hans trygga och sympatiska ledarskapsstil är ett föredöme för framtida byggchefer, säger Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna och i juryn, som lämnade över diplom och förstapriset, en utbildning hos Ledarstudion.

Daniel Pettersson svarar så här på frågan hur en bra ledare ska vara:

– Jag försöker vara jordnära och engagerad. Det gäller att ha förmågan att lyfta folk runt sig och få dem att prestera bättre än de själva tror de kan. Vara tydlig och fatta beslut men samtidigt vara öppen för nya idéer och lyssna in åsikter från medarbetare. Ha självinsikt, vad kan jag och vad kan jag inte, och fylla på laget med personer som kompletterar varandra. Det är viktigt att delegera ansvar och låta medarbetarna ta egna beslut. Dessutom är det viktigt att ha roligt på jobbet,  säger Daniel Pettersson.
Blev du överraskad att du vann?

-  Jag blev lurad att jag skulle träffa revisorn på kontoret. Jag var i stan på morgonen men en kollega ringde och sa att det var jättebråttom att jag kom till kontoret, berättar Daniel. Jag blev riktigt överraskad. Det är jättekul att få bli Årets Byggchef, roligt också att titeln gick till ett lite mindre bolag i Värmland, även om vi inte är så små längre.

Juryns motivering är som lyder:

Daniel Pettersson har genom sitt skarpa sinne för affärer på mycket kort tid kraftigt ökat företagets omsättning och antalet anställda och samtidigt lyckats öka lönsamheten.

Daniels förmåga att bygga starka lag inkluderar även kunderna som gärna återkommer med nya uppdrag. Han är jordnära och sympatisk, egenskaper som kommer väl till pass i vägledningen av den egna personalen samt i relationen med kunder och leverantörer.


Daniel vill framåt mot nya mål och utmaningar och trots det höga tempot får han sina medarbetare med sig på tåget. Mycket tack vare den trygghet han personifierar och kombinerar med optimism.

FAKTA
Namn: Daniel Pettersson 

Befattning: Arbetschef och VD för Segermo Entreprenad och NRC Group Sverige. 

Ålder: 42

Bor: Hammarö

Familj: Fru och tre barn

Intressen: Fotboll, jakt.

Karriärväg: Läste till byggingenjör i Karlstad. Började på Svevia gick därifrån till Peab och arbetade där 12 år. Startade sedan Segermo. 

Ledarskapsmotto: Ha kul, ha förtroende för dem du jobbar med och skit i prestige. 


Tidigare vinnare:

2010: Konstantin Spinos, arbetsledare Veidekke.

2011: Magnus Rudén, projektchef AF Bygg.

2012: Sofia Edoff, produktionschef NCC.

2013: Helena Söderberg, projektchef Züblin Scandinavia.

2014: Henrik Bratt, affärsområdeschef Erlandsson Bygg.

2015: Eva Torberger, distriktschef Skanska.

2016: Jens Andreasson, arbetschef Svevia.


JURYN SOM UTSETT ÅRETS BYGGCHEF:

Lars Bergqvist (ordförande för Byggcheferna)
Kajsa Hessel (vd för Projektgaranti och ledamot i Byggcheferna)
Åsa Söderström Jerring (styrelseproffs, tidigare med ledande befattningar i bland annat NCC och Sweco)
Mårten Lindström (egen verksamhet med erfarenhet från flera stora konsult- och byggföretag)
Liselott Fröstad (advokat/delägare på AG Advokat)
Mikael Sagström (vd och ansvarig utgivare för  Svenska media/Byggvärlden)Taggar

Årets byggchef

 
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se