Nyheter

Arkitekt upphandlad för Stadsbiblioteket

Rotundan Stockholms stadsbibliotek. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.

Nu har arkitekt handlats upp för att utveckla och rusta upp stockholms Stadsbibliotek. Det blir brittiska Caruso St John Architects, som tillsammans med Scheiwiller Svensson får uppdraget.

Stockholms stad planerar just nu för att utveckla och rusta upp Stadsbiblioteket. Huvudbyggnaden, som ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1928, är ett av den moderna svenska arkitekturens stora verk – känd även internationellt.

Uppdraget till Caruso St John Architects handlar om att titta på samtliga lokaler som ingår i fastigheten Spelbomskan 16, vilket innebär huvudbyggnaden, annexet och bazarerna. Ingen yttre utveckling planeras utan fokus ligger på invändig utveckling.

Caruso St John Architects har tillsammans med Scheiwiller Svensson fått uppdraget efter en öppen upphandling. Upphandlingen har föregåtts av en prekvalificeringsrunda, vilket innebär att bara de mest kvalificerade arkitekterna erbjöds att lämna anbud (totalt fem kontor).

– Caruso St John Architects har en erkänd kompetens av arbete med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och med publika byggnader innehållande kulturell verksamhet, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholms stad, i ett pressmeddelande. 

En förutsättning för upprustning och utvecklingen av Stadsbiblioteket är de politiska besluten. Ett inriktningsbeslut planeras till våren 2015. Preliminärt kan arbetena komma igång 2017 och vara klara 2019.