Nyheter

Arkitekturskolan en ”cool lillasyster” på KTH

Arkitekturskolan vid KTH. Foto: Åke E:son Lindman

Den nya Nya Arkitekturskolan på Campus KTH vid Valhallavägen i Stockholm består av en byggnad i rostfärgad corténstål och utgör en fräck, modern kontrast till de omgivande hundraåriga tegelbyggnaderna.
– Nya arkitekturen är som en uppkäftig och cool lillasyster till de 100-åriga storebrorsorna på KTH, konstaterar Karin Ahlsén, en glad och stolt representant för Akademiska Hus på invigningen av nya Arkitekturskolan, och fortsätter: – Jag tycker att en av kvaliteterna med den nya byggnaden, är hur väl hon samspelar med sina hundraåriga grannar. Samtidigt markerar hon sin samtid och står lite för sig själv. Och just idag är hon ju förstås allra finast av dem alla!

Den nya arkitekturskolan har plats för runt 600 elever och innehåller bland annat ateljéer, gips- och metallrum, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. Ritsalarna är utformade som öppna plan och har en svindlande 360 graders utsikt över campusområdet och stadsmiljön. Behöver man lugn och ro för sina studier går ritsalarna även att delas till mindre rum. Mitt i byggnaden ligger en öppen hall, tänk som samlingsrum och som plats för utställningar över pågående arbeten. Byggnaden är fyra våningar upp och högst upp finns en takterrass.

–  Tekniskt sett var det ett svårt hus att bygga med sin ovala form, fönster som saxar och den unika fasaden. Egentligen är det en brokonstruktion, berättar Magnus Wiberg, arbetschef på Peab som varit byggentreprenör.  Vi har samarbetat nära med både arkitekterna och Akademiska Hus, haft gemensam projektorganisation och öppna böcker. Det har varit ett lycksamt projekt och vi kunde göra överlämnandet till KTH enlig plan. Faktiskt skulle vi inte göra särskilt mycket annorlunda om vi skulle göra om projektet igen.

Gestaltande arkitekt för nya Arkitekturskolan är Tham & Videgård genom Bolle Tham och Martin Videgård, båda prisbelönta alumner från Arkitekturskolan. Vid invigningen höll de en öppen föreläsning som berättade om hela tillblivelseprocessen. De konstaterade att de var mer nöjda nu än när de vann designtävlingen 2007, även om leende konstaterade att det förstås var en bra dag det också.
 

–  Skalan, och att insidan och utsidan hänger ihop som en byggnad, känns bra, det är betydligt starkare nu än då.
 

Arkitektduon konstaterar också att nu när byggnaden väl står där finns både möjligheter och begränsningar. Med sin centrala placering inom campus är det kanske många som ser nya arkitekturskolan som en symbol för hela KTH, men de betonar att symbolvärdet i framtiden beror på vad som uträttas inom husets väggar, inte på byggnadens arkitektur. 

– Nu är det upp till arkitekturskolans ledning att se möjligheterna tillsammans med eleverna. Förhoppningsvis kommer den kännas som en väl fungerande byggnad.
Den 12 oktober slogs portarna upp på Nya Arkitekturskolan på Campus KTH vid Valhallavägen i Stockholm.

Fakta Arkitekturskolan: 

  • Byggherre: Akademiska Hus
  • Entreprenör: PEAB
  • Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter genom Bolle Tham och Martin Videgård
  • Byggstart 2012
  • Färdigställande: Höstterminen 2015
  • Hyresgäst: KTH Arkitekturskolan
  • Totalyta: Arkitekturskolan ca 8 800 kvm
  • Nomineringar: Arkitekturskolan är ett av fyra nominerade bidrag till Kasper Sahlinpriset vinnaren utses den 19 november på Arkitekturgalan.