Nyheter

Återställer efter terrordåd

Regeringskvarteren efter bombdådet 2011. Foto: Susanne Bengtsson.

White arkitekter deltar i återuppbyggnaden efter terrorattentatet i Oslo och får uppdraget av norska Statsbygg att hjälpa till med utformningen av det nya Regeringskvartalet i Oslo.

Kvarteret där det norska regeringskansliet är placerat skadades svårt i bombdådet den 22 juli 2011. Nu har sex team valts ut som rådgivare för en ny detaljplan som lägger grunden för återuppbyggnaden.

Uppdraget leds från Whites kontor i Oslo och i det deltar medarbetare med kunskaper inom stadsbyggnad, arkitektur, landskapsarkitektur, trafikplanering och hållbarhet. I Whites team ingår även Alliance arkitekter och Sweco Transportsystem. Arkitektuppdraget ska redovisas i april 2015.

Den stora utmaningen handlar, enligt Thomas Landenberg, arkitekt på White i Oslo, om att hitta en balans mellan öppenhet och säkerhet. Kvarteret måste utformas för att öka säkerheten i framtiden, men samtidigt vill vi värna öppenhet och tillgänglighet för medborgarna i staden

– Detta är mer än ett uppdrag och naturligtvis laddat med mycket känslor efter det som hände 2011. Här handlar det om samhällsbyggnad i ordets djupaste bemärkelse och att bevaka demokratins värden, säger Johan Lundin, arkitekt och kontorschef på White i Göteborg, i ett pressmeddelande.

White har varit verksamma i Norge under några år och i höstas öppnade företaget ett eget kontor på Møllergata i Oslo.