Nyheter

Balkonger kan ha byggts <br></br> med skövlad regnskog

Balkonger och uteplatser i två nybyggda kvarter i Hammarby Sjöstad kan ha byggts med skövlat regnskogsträ. <br></br> — Vi har ett miljöansvar men sedan är det svårt att ha koll på varje projekt när vi har ett par tusen, säger Göran Westerfors

De nybyggda kvarteren Böljan och Lugnet i Hammarby Sjöstad i Stockholm marknadsförs som miljövänliga. Men nu avslöjar Svenska Dagbladet att balkonger och uteplatser byggts med tropiskt trä som saknar FSC-certifiering, som säkerställer att träden kommer från ett ekologiskt hållbart jordbruk där arbetarnas rättigheter tas tillvara. Risken finns att träet som använts, kirai, kommer från regnskogsskövling.

— Det är anmärkningsvärt att tropiskt trä av det här slaget används i Hammarby Sjöstad som ska vara ett miljövänligt alternativ. Indonesien tillhör värstingländerna när det gäller regnskogsskövling och kommunen har ett ansvar, säger Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen till Svenska Dagbladet.

Riksbyggens projektledare Klas Spångmark uppger att de ställt krav på att träet ska vara FSC-certifierat och att han väntar på intyg om detta.

Miljöchefen Göran Westerfors på Peab är inte insatt i ärendet men säger att företagets miljöpolicy inte är detaljerat i fråga om användande av regnskogsträ. Till Svd uppger andra inom Peab som kontaktats att träet är certifierat, men inte enligt FSC.
— Det finns inga alternativ till FSC i dagsläget, säger dock Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen.