Nyheter

Banverket stor pristagare på FIA-dagen

Värmlandsbanorna, Blekinge kustbana och Riksväg 40 belönades med FIA:s kvalitetspris 2007. Banverket mottog priset både som beställare och entreprenör.

FIA:s kvalitetspris i kategorin ”Driftprojekt” gick till Värmlandsbanorna. Beställare var Banverket Leverans och entreprenör Banverket Produktion.

— Denna samverkansentreprenad är ett gott exempel på vad samverkan mellan beställare och entreprenör kan åstadkomma i form av bättre kvalitet, färre fel och mindre antal förseningar, säger FIA:s ordförande Åsa Söderström Jerring i ett pressmeddelande.

FIA:s kvalitetspris i kategorin ”Investeringsprojekt” gick till Blekinge kustbana och Riksväg 40 (Haga-Ljungarum, Hedenstorp-Haga).
Beställare av Blekinge kustbana var Banverkets Investeringsdivision, projektdistrikt Syd, och entreprenör var Peab Sverige samt Balfour Beatty Rail.
— Genom elektrifieringen av Blekinge Kustbana får man en direkt klimateffekt i stället för att köra med diesel, säger Åsa Söderström Jerring.

Vid Riksväg 40-projektet var beställaren Vägverket Region Sydöst och entreprenören NCC Construction Sverige. Projekteringen gjorde WSP.
— Vid Riksväg 40 ställdes stora utmaningar på tekniken på grund av de markförhållanden som rådde på platsen. Vägen har givit en mycket bättre framkomlighet genom tillvaratagande av returvärme från vattenvärmesystemet, säger Bengt Jäderholm från FIA i ett pressmeddelande.

FIA är en organisation som verkar för förnyelse och effektivisering i anläggningsbranschen. Kvalitetsprisen delades ut under FIA-dagen den 7 februari 2008.