"Bemanningsbranschen är inget B-lag”

 
Bemanningsbranschen är inget B-lag”– Omtumlande och magiskt! Det här är stort för mig. Jag har kämpat och varit en pionjär i en konservativ bransch och det har ibland varit extremt jobbigt, så det känns fantastiskt att få ta emot priset, säger Jessica Löfström, vd ExpanderaMera, om att få utmärkelsen Årets Affärsbragd. Foto: Anna Sjöström Jessica Löfström, vd och grundare av bemanningsföretaget ExpanderaMera har bråkat med Byggnads i flera år och säger att många säkert uppfattar henne som bångstyrig och bitchig.
Men nu får hon pris för att hon har ”utmanat och förändrat en av Sveriges mest trögrörliga branscher”.

Hon fick nyligen ta emot utmärkelsen Årets Affärsbragd, som delas ut av Svenska Dagbladet. 
– Priset är lön för den möda jag lagt ner och de tuffa åren bakom mig.

Juryns motivering lyder:
”Trots hårt och långvarigt motstånd har årets vinnare vågat utmana en av Sveriges mest trögrörliga branscher, och förnyat den. Med envishet har hon byggt ett starkt och innovativt bolag som har framtiden för sig. Mottagaren av SvD Affärsbragd 2016 har helt enkelt gjort det omöjliga möjligt i byggsvängen”.

– Motiveringen säger allt, det är precis så det har varit. Jag hoppas att priset kan visa att en förut så ifrågasatt bransch nu blivit legitim och att bemanningsbranschen inte är något B-lag, säger Jessica Löfström.

Vägen fram till ExpanderaMera började i Botkyrka, där hon växte upp och gick ur skolan utan särskilt bra betyg, via Italien där hon jobbade som bland annat modell under några år, påbörjat Komvux i Sverige, resultatlöst jobbsökande som ledde fram till det första egna företaget.
– Jag hade sökt massor av jobb, men alla sa att det krävdes universitetsutbildning och jag kände att det tog för lång tid. Jag ville bli vd direkt. Jag har alltid haft starka visioner om att förändra och det är lättast att göra om man får bestämma själv. 

I det första företaget, som startades 1996, importerade hon pasta från Italien och i det andra sålde hon viltkött.
Men när det lossnade för det senare företaget tänkte vegetarianen Jessica om och ville inte vara en del av köttindustrin.
– Men demonstratriserna som jobbade för mig hyrde jag ut till andra.

Jessicas första bemanningsföretag var då grundat.
– Bemanning var ganska stort och coolt på den tiden. Jag hade inga byggare först, men ville utöka med det. Jag upptäckte att det inte fanns några bemanningsföretag inom hela byggsektorn, trots att behovet fanns. Så jag drog igång verksamheten. 

Men det var inte enkelt. 
– Bemanning var nytt för branschen och det är ganska rörigt med underentreprenörer och många små företag och svartarbete. Vi lyckades först inte komma in på de stora företagen, men efter ett tag fick vi ett ramavtal med ett av de större företagen, vilket gjorde det lättare att få kontrakt med flera. 

Snart lärde hon sig varför andra bemanningsföretag inte gett sig in i byggsektorn:
– Bemanningsavtalet, som tecknades 2000. Byggnads hade inte skrivit under. När jag träffade andra chefer på bemanningsföretag sa det att ”du kommer aldrig att lyckas med det där.”

Var tänkte du då?
– Jävla tröga gubbar. Hur svårt kan det vara? Jag såg en enorm potential. 

Men det var svårt. Det tog sju år av diskussioner och förhandlingar att få det inskrivet i kollektivavtalet för byggnadsarbetare att man får hyra ut byggnadsarbetare. 
– Vi hade ju kollektivavtalet för byggnadsarbetare, men Byggnads ansåg att det inte var tillämpligt får vår verksamhet eftersom vi är ett bemanningsföretag. De ville att vi skulle ha bemanningsavtalet, men det är ett sämre avtal för den enskilda individen, men det höll de inte med om då. 

Ärendet låg i arbetsdomstolen i sju år och under den tiden stod ExpanderaMeras verksamhet still. 
– Det var inga kunder som vågade anlita oss under den perioden, säger Jessica Löfström.

I samband och EU-utvidgningen och tvisten i Vaxholm mellan lettiska bolaget Laval och Byggnads och Elektrikerförbundet såg hon en möjlighet. 
– När jag såg vad som hände där så tänkte jag att det fanns ett läge för mig att nå fram. Jag hade före det pratat med alla: politiker, arbetsministern, finansministern, Sveriges Byggindustrier, Svenskt Näringsliv och Byggnads. Alla sa att man inte får göra så, men ingen var beredd att ta tag i det. Jag tror att det berodde på att det var socialdemokratiskt regering och man var rädd för att tappa väljare och stöd om man gav sig på Byggnads. 

Vad var din drivkraft under de här åren?
– Jag ska ju förändra världen. Det kanske låter pretentiöst, jag förstår ju att jag inte kan förändra hela världen, men jag vill göra goda saker. Jag såg problematiken: dels att folk hade otrygga anställningar, svartarbete och att det behövdes en flexibilitet och ett bra alternativ. Jag kunde heller inte förstå varför Byggnads sa nej, de borde tycka att vi gjorde något bra som hjälpte arbetslösa byggnadsarbetare att hitta jobb.  

Du tänkte aldrig att det bästa var att släppa bemanningen inom byggbranschen och satsa på annan bemanning?    
– Nej, visst var det extremt tuffa år och jag har gråtit och varit frustrerad, men samtidigt var det en utmaning som jag inte ville släppa.  

Envis?         
– Extremt envis sedan födseln. 

Hon säger att hon alltid gått sin egen väg och aldrig känt något behov av att tillhöra en grupp. 
– När man inte tillhör någon grupp har man inget att förlora. Jag ser att saker måste förändras och är modig nog att säga det. Det landar inte alltid väl, men jag vågar utmana. Vissa tycker säkert att jag är provocerande, men jag är sådan. Jag kanske inte får vänner genom att vara som jag är, men jag kan inte vara på något annat sätt.

Hur ser du på att du får ovänner?    
– Det är tråkigt och jag blir ledsen. Men min vision av vad vi ska göra och hur bra det kan bli är starkare.

Vilken är den största missuppfattningen om dig?   
– Att jag är bångstyrig, svår, dum och elak. Jag har en del benämningar som bitch och häxa. Jag är egentligen en väldigt snäll och rättvis person, och lite blyg. 

Vad har du lärt dig av tvisten med Byggnads?
– Massor! Vi ska börja med installation och kommer att göra samma resa med Elektrikerförbundet. Nu har jag lärt mig att det inte alltid är bäst att gå in och vara kaxig. Så tufft som jag gick fram emot Byggnads kommer jag inte att göra nu. Vi har fått igång en bra dialog med Elektrikerförbundet och hoppas den fortsätter att utvecklas. Jag hoppas att det inte tar sju år den här gången att få till en skrivning om bemanning i installationsavtalet, säger Jessica Löfström.

Vilka andra framtidsplaner finns för ExpanderaMera?
– Att växa lokalt, men även utöka verksamheten i Norge och starta upp i Finland.

I dag är cirka 200 personer anställda, tolv jobbar internt på något av lokalkontoren och resten är anställda i bemanningsdelen.
Vart är ni om fem år?
– Då omsätter vi en halv miljard och har mellan 500 och 600 anställda.


Jessica Löfström
Gör: Vd, ExpanderaMera
Ålder: 45 år
Uppväxt: I Botkyrka
Bor: Valhallavägen
Familj: Två barn, fem och sex år gamla
Intressen: Har inte så mycket fritid, men hästar är ett jättestort intresse och jag har ridit och tävlat förut. Jag har också ett stort samhällsengagemang, eller världsengagemang. Jag vill förändra bemanning, byggsektorn och världen till det bättre. 
Senast lästa bok: For Full Potential - chefs- och ledningsutveckling på riktigt. 
Senaste film: Jag ser nästan aldrig på film, det är ineffektivt. Jag ser på nyheter ibland och jag gillar Hungerspelen-filmerna. Katniss är en rebell precis som jag är. 
Lyssnar på: Det mesta, gärna modern musik som spelas på radion. En av favoritgrupperna just nu är Empire of the Sun. 
Favoritbyggnad: Flyinge för att jag älskar de vackra gamla byggnaderna med all hästkunskap och tradition som sitter i väggarna.

Taggar

Pris

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!