Nyheter

Bevarar ”fulhus”

Till årsskiftet inleds upprustningen av ”Stockholms fulaste hus”.

Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm.

– Vi ska också återuppbygga det gårdshus som brann ner 2011, berättar Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968-70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12 000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i plan att nu dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum.

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

För tillfället pågår arbetet med att handla upp entreprenörer. A house ska renoveras i olika etapper med start efter årsskiftet. En tillbyggnad om dryga 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011 och den tältbyggnad som rests provisoriskt. A house kommer också att få en ny entré.

– Ett problem har varit att Arkitekturskolan inte har haft någon tydlig och inbjudande entré. Nu kommer vi att skapa en bättre och mer publik entré från Karlavägen.

Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet igång under hela tiden som projektet pågår.

Stockholm är en stark och innovativ region med stor satsning på forskning inom näringsliv och akademi, men saknar fysiska platser där akademi möter det som är mer publikt och kommersiellt. Den nya byggnaden ska vara en miljö som inspirerar till kunskapsutbyte och spontana möten mellan de olika verksamheterna som kommer att hålla till i A house. Det finns även planer på att bygga en restaurang och ett café.

– Vi vill skapa en plats som är motor för kreativ utveckling, säger Erik Westin.