BIM-modell används till 100-årig bro

BIM-modell används till 100-årig bro
Skanska använder för första gången en BIM-modell istället för traditionella 2D-ritningar i projektet med att återskapa den över 100 år gamla Röforsbron i Arboga.
Skanska använder en BIM-modell istället för traditionella 2D-ritningar i projektet med att återskapa den över 100 år gamla Röforsbron i Arboga. Skanska som nyligen fick kontraktet efter en upphandling av Trafikverket är nu huvudentreprenör för uppförandet av den nya bron. Detta blir Skanskas första anläggningsprojekt inom BIM där dom använder Teklas programvara.

Trafikverket gav WSP uppdraget att ta fram en BIM-modell över projektet från projektering till förvaltning och nu tar Skanska över modellen under själva byggskedet. Modellen skapades i Teklas BIM-programvara Tekla Structures och det är första gången som Trafikverket valt att upphandla denna typ av projekt på ett BIM-underlag.

Skanska använder både programvaran Tekla Structures och gratisverktyget Tekla BIMsight under projektet. Istället för att använda traditionella ritningar ute på byggplatsen går de nu över till läsplattor. Detta förenklar arbetet avsevärt eftersom alla projektdeltagare då får möjlighet att se helheten såväl som varje viktig detalj i en och samma illustrativa och lättförståeliga 3D-modell. Programmet gör det även lätt att kombinera och förstå 3D-modeller, kontrollera kollisioner samt kommentera och markera eventuella förändringar.

–  Detta är ett mycket spännande projekt på flera sätt. För mig blir det en stor utmaning att arbeta med en 3D-modell för första gången. Jag har redan hunnit lära mig en hel del på vägen och ser flera fördelar med att arbeta i olika 3D programvaror, säger Hanna Skånberg, Broprojektör på Skanska Bro och Anläggning Malmö.

I mitten av september sätter arbetet igång och Skanska håller just nu på att förbereda etableringen. Den nya Röforsbron beräknas stå klar i slutet av juli 2013.

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Överklagar miljardkontrakt i tunnelbanans utbyggnad