Nyheter

Blickar mot ingenjörsjobb

Michael Gilbert har praktiserat på NCC. Foto: Anna Sjöström

Tekniksprånget vill locka fler unga att bli ingenjörer och erbjuder fyra månaders praktik ute på företag runt om i Sverige.
– Det har varit jättekul och lärorikt. Förutom det man lär sig ute på arbetsplatserna ger det också kontakter och bra referenser för framtiden, säger Michael Gilbert, 19 år, som snart avslutar sin praktik på NCC.

År 2030 kommer Sverige att ha ett underskott på mer än 50 000 ingenjörer, enligt SCB, och det vill Tekniksprånget försöka ändra på.
Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, på uppdrag av regeringen med syfte att öka intresset bland unga att söka ingenjörsutbildningar. De erbjuder ungdomar som gått ur gymnasiet fyra månaders betalt praktik på ett ”teknikintensivt” företag och det finns flera byggföretag som tar emot praktikanter, bland annat NCC, Peab och JM.

19-årige Michael Gilbert läste Naturvetenskapsprogrammet vid Hersby gymnasium på Lidingö och hörde talas om Tekniksprånget under gymnasiets sista termin.

– Det lät intressant. Jag var inte helt säker på vad jag ville göra efter gymnasiet och Tekniksprånget lät som en bra möjlighet, säger han.
Han skickade in en ansökan med personligt brev och intervjuades så småningom.

– Det råder ingenjörsbrist och det här är vårt sätt att hjälpa till. Dessutom är det väldigt kul att ta emot praktikanter och få visa dem vår verksamhet, säger Elisabeth Angarth, NCC, HR-specialist och samordnare.
NCC har varit med i Tekniksprånget sedan starten 2012 och har just nu 15 praktikanter på olika platser i Sverige.

Michael Gilbert berättar att han haft stort inflytande över var han har gjort sin praktik och han har bland annat varit vid bygget av Kungliga Musikhögskolan och vid bygget av Norrströmstunneln.
– Till att börja med var det jätteläskigt, säger han och skrattar.

Han fortsätter:
– Man kommer dit som helt ny, har ingen utbildning på det området och knappt någon arbetslivserfarenhet över huvudtaget. Dessutom förstår man inte alltid språket, det används en massa termer man inte riktigt är säker på vad de betyder.

Han har varit ute på själva byggarbetsplatserna, men även fått se hur inköpsavdelningar och KMA-avdelningarna jobbar.
– Allt har varit jättekul och lärorikt. Jag har blivit väldigt väl mottagen av alla handledare och andra jag träffat. Jag tycker definitivt att andra i samma situation som mig ska söka till Tekniksprånget. Det skadar inte att söka och det öppnar dörrar. Förutom det man lär sig ute på arbetsplatserna ger det också kontakter och bra referenser för framtiden, säger Michael Gilbert.

Varför tror ni att det råder brist på ingenjörer?
– En förklaring kan säkert vara att i dag är det många fler företag som efterfrågan ingenjörer än tidigare. Dessutom är det stora pensionsavgångar framöver, säger Elisabeth Angarth.
– Jag upplever att många är intresserade, men inte tar steget att söka någon utbildning. Varför det är så, vet jag inte. Ingenjör låter också lite gammeldags, det kanske inte lockar, säger Michael Gilbert.

Kommer du att utbilda dig till ingenjör?
– Under våren ska jag göra grundläggande militär utbildning, och efter det vill jag plugga vidare. Efter praktiken här är jag i alla fall säker på att jag vill bli ingenjör, men är inte säker på vilken inriktning, säger Michael Gilbert.