Nyheter

Bloggande byggaren svartlistad

Byggnadsarbetaren Calle Fridén lägger ner sin blogg ”Utsikt från ett tak”. — Arbetsgivare vill inte anställa mig om jag fortsätter att berätta om arbetsolyckor och brister i arbetsmiljön.

Han började blogga om sitt arbete 2006, först för att kunna beskriva för sina barn vad han höll på med på arbetet. Bloggen Utsikt från ett tak kom att handla mycket om hans och andras arbetsmiljö. Han retade sig på att det inte blev några rubriker när byggnadsarbetare skadades eller dog i olyckor på arbetsplatsen. Botrygg hotade med stämning efter att han beskrivit en olycka på en av företagets arbetsplatser.

Tusentals blogginlägg har det blivit under de här åren. Men nu är det stopp.

Varför?
— I samband med att jag blev arbetslös och sökte jobb fick jag veta att de googlat på mitt namn och sedan tackat nej till mig. Arbetsgivarna vill ha lojala medarbetare och inte någon som skriver om bristande skydd, dödsolyckor och konflikter.

Hjälper det, genom att googla på ditt namn fick jag tusentals träffar, likaså när jag sökte på ”Utsikt från ett tak”?
— Gjort är gjort, det är historia. Det arbetsgivarna är rädda för är vad jag ska skriva. De struntar i vad jag gjort tidigare. Bloggen ligger där den ligger, men jag måste hålla en lägre profil framöver.

Är du besviken på arbetsgivarna?
— Jag är mer förvånad att hyfsat stora företag har den här inställningen.

Vad händer nu med din skrivlust?
—Det är jätteroligt att skriva och att folk uppskattar det och tycker att jag skriver bra. Att jag skulle skriva på något annat sätt än att blogga ligger inte för mig, det är att skapa nyheter jag är bra på. Jag har ett jobb nu på ett bygge. Det är ett roligt arbete och jag är duktig på det.