Nyheter

”Bostadsköpare luras in i energifälla”

Byggindustrin lurar in bostadsköparna i en energifälla, hävdar Europaparlamentarikern Lena Ek (c). Nu förbereds regleringar inom EU för att bostäder ska leva upp till klimatmålen.

40 procent av energiåtgången inom EU går åt till byggnader. Trots det gör byggindustrin mycket lite för att minska förbrukningen, skriver Lena Ek i ett debattinlägg på Europaportalen.

— Byggindustrin lurar helt enkelt bostadsköparna in i en energifälla. I diskussionerna om vilka sektorer som bör ta större ansvar har väldigt lite fokus riktats på byggsektorn.

Hon pekar på att det finns 300 passivhus i Sverige, trots att beräkningar visat att den typen av energieffektivt byggande kan minska energiförbrukningen med över 40 procent.

— Trots tekniska lösningar har standardvillan som byggs i dag inte lägre energianvändning än de som byggts från mitten av 1980-talet. Kunskapen och tekniken att bygga energieffektivt har funnits på marknaden sedan länge men har inte tagits i bruk av industrin.

Enligt Lena Ek förbereds nu ”ett batteri av åtgärder” inom Europaparlamentet för att komma till rätta med energislöseri i byggnader.

— Allt från hårdare byggstandard där man tvingar fram energisnåla hus till regler för individuella mätare där alla kan se energiåtgången och nya skatter och avgifter. På så sätt tvingar vi industrin och försäkrar oss om att man som konsument är säker på att bostaden man köper är byggd energieffektivt.