Nyheter

Brist på innovationer i byggbranschen

Byggbranschen bör satsa kraft och pengar på utveckling av nya produkter och metoder. <br></br> — Innovationstakten måste ökas, säger Jan Borgbrant vid Luleå Tekniska högskola.

Det var inga nymodigheter som prisades när bästa renoveringsmetod- och produkt utsågs av Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation.
— Idéerna som presenterats här är 10-20 år gamla. Bra idéer, men vi måste öka innovationstakten i branschen, säger Jan Borgbrant, professor emeritus vid tekniska högskolan i Luleå och ordförande i juryn för tävlingen ”Utmärkt! Renovering”.

Elva bidrag hade skickats in till tävlingen, sex till kategorin bästa produkt och fem till bästa renoveringsmetod. Under presentationerna av de olika tävlingsbidragen stod det klart att de flesta produkter har ett antal år på nacken.

Problemet med brist på innovationer togs upp även under paneldebatten som avslutade renoveringskonferensen.
— Vi lägger ner minimala pengar på utveckling och forskning, medan andra branscher lägger enorma belopp, säger Anders Sandberg, vd för allmännyttiga bostadsbolaget Lulebo.
— I slutänden är det en investering. Men ingen i branschen tar på sig ansvaret för dessa bitar. Varför inte?

Brist på statligt stöd, ansåg Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly:
— De pengar som staten tidigare tillhandahöll för forskning finns inte längre, det är ett problem.

En lösning utöver statliga forskningsanslag är annars att göra just det som Sabo gjort, anser Jan Borgrant, att skapa tävlingar och där lyfta fram nya metoder.