Brunkebergstorg vinnare av Stenpriset 2017

 
Brunkebergstorg vinnare av Stenpriset 2017I sin motivering har juryn lagt tonvikten på att naturstenen har en nyckelfunktion Foto: Sveriges Stenindustriförbund Nya Brunkebergstorg tilldelas Stenpriset 2017. 
– Stockholms stad har visat att man vågar ”ta tillbaka torget” med en genomtänkt design som knyter samman platsens historia med den moderna växande staden, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund. 


Gestaltningen av Nya Brunkebergstorg är resultatet av ett nära samarbete mellan landskapsarkitekterna Åsa Drougge, Nivå landskapsarkitektur, och Kristina Menyes Nyman, Stockholms stad.

 – Jag är jätteglad att vi på Nivå får Stenpriset. Att resurser och omsorg läggs på stadens offentliga miljöer är viktigt och behöver uppmärksammas. Det är våra gemensamma vardagsrum där alla kan mötas och få syn på varandra, säger Åsa Drougge, i ett pressmeddelande. 

– City har fått ett nytt torg med hög kvalitet i både material och utförande som vi kan vara stolta över! Att få Stenpriset visar att en genomtänkt design, engagerade samarbetspartners och professionella konsulter och entreprenörer ger goda resultat, säger Kristina Menyes Nyman.

Båda betonar att fastighetsägarna och beställarna vid torget – AMF Fastigheter, Stena Fastigheter, Riksbanken och Statens fastighetsverk – haft en betydande och aktiv del i projektet.
Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

– Nya Brunkebergstorg är på många sätt ett lysande exempel på ett projekt som både lyfter fram stenstaden Stockholms anrika kulturmiljö och tar den in i framtiden, säger Kai Marklin.  

I sin motivering har juryn lagt tonvikten på att naturstenen har en nyckelfunktion för att hålla samman gestaltningen av torget.
Priset är en kub med olika bearbetningsytor, tillverkad i Offerdalsskiffer som är Årets Sten 2017.

Juryns vinnarmotivering Stenpriset 2017: 
Nya Brunkebergstorg har återtagit sin historiska roll som ett torg. Nya träd, bänkar, planteringar och en belysning som lyfter fram de omarbetade fontänerna har skapat en modern plaza med ett luftigt och sammanhållet utseende. Naturstenen i torgets golv fyller en nyckelfunktion genom att hålla samman torget från fasad till fasad. Vi får även en provkarta på de många nyanser som en och samma typ av sten – Tossene Grå Bohusgranit – ger vid olika bearbetningar. Torget får liv och variation, med starka kontraster och subtila nyanser i den livfulla ytan.De senaste årens vinnare: 

2013: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter – Stortorget i Gävle.

2014: Staffan Strindberg vid Strindberg Arkitekter – renoveringen och tillbyggnaden av krematoriet vid Norra kyrkogården i Kalmar.

2015: Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge vid Sweco Arkitekter – Sjövikstorget i stadsdelen Årstadal i södra Stockholm.

2016: Konstnären Pål Svensson –  konstverket Utblick/Insikt i Malmö.


 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!