Byggbolagets starka laguppställning

 
  • Jan Henriksson, vd och koncernchef på Q-gruppen, Carl-Johan Rutqvist, snickare och David Pizzoni Elfving, inköpare. Foto: Susanne bengtsson

    Jan Henriksson, vd och koncernchef på Q-gruppen, Carl-Johan Rutqvist, snickare och David Pizzoni Elfving, inköpare. Foto: Susanne bengtsson

  • Jan Henriksson är vice ordförande i Hammarby bandy och följer hemmamatcherna på Zinkensdamm. Foto: Susanne Bengtsson.

    Jan Henriksson är vice ordförande i Hammarby bandy och följer hemmamatcherna på Zinkensdamm. Foto: Susanne Bengtsson.

  • Carl-Johan Rutqvist är försvarare och David Pizzoni Elfving spelar oftast ytterhalv i Hammarby.

    Carl-Johan Rutqvist är försvarare och David Pizzoni Elfving spelar oftast ytterhalv i Hammarby.

Föregående
Nästa
 
En landslagsmeriterad mittfältare, en lagkapten och en vice ordförande.

Q-gruppen har en stark laguppställning i Hammarby Bandy.

– Vi är vinnarskallar som vill göra ett bra resultat både på isen och på jobbet, säger David Pizzoni Elfving, som representerar både Bajen och svenska bandylandslaget. 

David Pizzoni Elving är en av Hammarby Bandys nyckelspelare. Han kom till klubben 2007 är en fysiskt stark, allround, målfarlig mittfältare som på senaste tiden spelat ytterhalv.  Han har också landslagsmeriter, och han har precis vunnit guld med Sverige i bandy-VM i Sandviken.

Carl- Johan Rutqvist är en slitstark back med tunga skott som spelat i Hammarby sedan 2011. Han har dessutom den prestigefulla rollen som lagkapten.

Parallellt med bandyn har de båda satsat på civila karriärer i byggbranschen. David Pizzoni Elfving är utbildad byggnadsingenjör på högskolan i Gävle. Sedan 2009 jobbar han på Q-gruppen, där han varit inköpare sedan 2012.

– Efter bandygymnasiet i Sandviken spelade jag med SAIK och då passade det bra att plugga i Gävle. Jag har alltid varit intresserad av bygg, arkitektur och fastigheter och jag har alltid gillat matte.

Carl-Johan är kollega med David på Q-gruppen, men jobbar som snickare.

– Jag har alltid gillat att bygga och snickra. Min morfar var trappbyggare. När jag bodde i Kalix jobbade jag som brandman. Men jag är rastlös och det kunde bli lite för stillasittande periodvis. När jag flyttade till Söderhamn gick jag en utbildning som vuxenlärling.

På Q-gruppen finns en annan stor bandyentusiast, nämligen Jan Henriksson, vd och grundare. Han är vice ordförande i Hammarby Bandy, där han suttit med i styrelsen sedan 2009.  Byggföretaget är sedan många år en av klubbens samarbetspartners och sponsorer.

- Q-gruppen är nog ett ganska känt namn inom bandyn. Vi har varit med länge. Vi började sponsra bandylaget redan 1997 då jag startade företaget, säger Janne som alltid varit allmänt idrottsintresserad.

På kontoret i Västberga är väggarna målade i grönt och vitt.

– Färgkopplingen mellan Q-gruppen och Hammarby är faktiskt en slump. När vi startade bolaget 1997 så var grönt en färg som var ”ledig” i byggbranschen. Grönt syns bra, är snyggt och som dessutom ger miljöassociationer samt har en lugnande effekt, så jag tyckte att den passade bra. Men sedan gör det ju ingenting att även Hammarby råkar ha samma färger. Under året som gått har företagets logotyp uppgraderats, men det är fortfarande grönt och vitt som gäller.

Q-gruppen är ett stockholmsbaserat byggbolag, en allbyggare som jobbar både med ROT och nyproduktion, bostäder, kommersiella lokaler och offentliga miljöer. Man har även stor erfarenhet av att jobba med kulturbyggnader.  Fördelningen ligger i dag på drygt 50 procent nybyggnad, ett område som ökat, och knappt 50 procent ROT.

– Jag tycker det är jätteroligt att jobba med finsnickeri och renovera gamla kulturbyggnader. Men just nu jobbar jag på ett nybyggnadsprojekt i Sundbyberg. Det är variationen som är rolig, säger Calle.

Hur hinner ni kombinera elitidrottskarriärer med era jobb på Q-gruppen?

- Jag jobbar i stort sett heltid och brukar åka till träningen direkt efter jobbet. På bussresorna till bortamatcherna kan jag ta med mig datorn och jobba på bussen. Jag tycker att det är skönt att ha en civil karriär som kontrast till bandyn, så att man inte tänker bandy dygnet runt. Men det gäller att ha en förstående arbetsgivare, säger David.

– Det handlar mycket om planering, särskilt för mig som inte kan ta med mig jobbet på resorna. Visst kan jag känna lite stress och ha dåligt samvete för kollegorna. Men alla är förstående, och många av mina kollegor följer bandyn och tittar på våra matcher, säger Carl-Johan, som även är småbarnspappa och pusslar för att få ihop vardagen.

På bandyschemat står träning på Zinken varje dag och två matcher i veckan. Buss är det färdmedel som gäller till bortamatcherna – utom till Kalix då laget flyger.

- Längsta bussresan är till Trollhättan. Då brukar vi vara hemma och lasta av trunkarna på Zinken klockan tre på natten, berättar de.

Är det några egenskaper från idrottandet som ni har nytta av på jobbet?

- Absolut! Ledarskap lär man sig inom idrotten. Dessutom är vi vinnarskallar som vill se bra resultat oavsett om det är på bandyisen eller på jobbet. Vi är lagspelare som är vana att tillsammans lösa uppgifter för att få ut något bra av det, säger David.

Jan Henriksson ser bara fördelar med att ha bandykillarna anställda i sitt företag.

-  Jag fick höra att det kan vara vanskligt att anställa elitdrottare eftersom de är borta mycket, är skadade och så vidare. Men jag har bara bra erfarenhet, och det här har fallit väldigt väl ut. Även Olov Englund, som spelade i Hammarby tidigare men som nu spelar för Kalix, har jobbat här.  Killarna är väldigt ödmjuka, duktiga och uppskattade. De särbehandlas inte på något sätt bara för att de spelar bandy. Jag är snarare imponerad över hur de orkar. Genom idrotten har de lärt sig att jobba hårt mot gemensamma mål.  

Även Jan Henriksson lägger ner mycket extra tid på bandyn, men även på andra sidouppdrag. Utöver att vara vice ordförande i Hammarby Bandy är han vice ordförande i Sveriges Byggindustrier och mångårig styrelseledamot i regionen & Stockholms Byggmästareförening samt sitter med i Byggdelegationen och i Svenskt Näringslivs styrelse.

Lagom till årets 20-årsjubileum passade företaget på att genomföra en omorganisation och bredda plattformen. Byggbolaget har fått tillägget Q-gruppen Bygg AB. Ett nytt projektutvecklingsföretag har skapats och Q-gruppen Fastighets AB har nylanserats. Jan Henriksson titulerar sig nu som koncernchef i Q-gruppen AB medan han lämnat över det operativa ansvaret för byggverksamheten till Thomas Lindberg.

– Jag har planer på att ändra fördelningen av min tid. Men det är svårt att säga nej, man vill inte svika. Jag räknar i alla fall med att vara kvar inom bandyn ett tag till. Det är så roligt. Jag glömmer aldrig säsongen 2009/10. Jag var ny i styrelsen och Hammarby vann sitt första SM-guld i bandy. Det var stort.

Hur kommer det att gå det för Hammarby i år?

– Målet har hela tiden varit att vi ska ta oss till slutspel, men det är en riktigt tight serie där Villa, Sandviken och Edsbyn känns hetast. Vi började säsongen lite sämre, som vi ofta gör, men har knappat in på de bästa lagen, vi har mycket kvar att ge, säger Calle och David.

FAKTA
Carl-Johan Rutqvist
 
Ålder: 33
Bor: Bergshamra
Familj: Sambon Frida och barnen Viggo och Helmer
Yrke: Snickare
Idrottsmeriter: 2 A landskamper, SM guld 2013
Intressen: snickra på landstället och att resa med familjen

David Pizzoni Elfving

Ålder: 31
Bor: Södermalm
Familj: Sambo Alexandra
Yrke: Inköpare
Idrottsmeriter: 3 SM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons
Intressen: Mat, resor, vågsurfa, vandra, inredning och kläder

Jan Henriksson

Ålder: 56 år
Bor: Örby, Älvsjö.
Familj: Särbo Elisabeth. Barnen Linnea, Anton, Tilda och barnbarnet Algot 
Yrke: VD i koncernbolaget Q-gruppen AB och i dotterbolaget Q-gruppen Projekt AB.
Idrottsmeriter: 2 SM-guld med Hammarby Bandy från en styrelseposition (!).
Intressen: Mat, resor, träna, skog, natur, musik, litteratur, golf, historia, samhälle

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
-->