Nyheter

Byggchef döms till fängelse

Foto: Susanne Bengtsson.

En före detta byggchef misstänks ha tagit emot två miljoner kronor som skulle täcka leasingkostnader för en segelbåt.

Nu döms han till 1,5 års fängelse för grovt mutbrott och grovt tagande av muta.

Tre personer åtalades i somras i en omfattande muthärva i Stockholmsområdet där en av cheferna, en 48-årig man, varit drivande. Som tack för lukrativa byggkontrakt i samband med bygget av köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna erbjöds Peab-chefen stora summor, i form av sponsringsavtal och lån, som användes till inköpet av en segelbåt. Båten användes som tävlingsredskap vid bland annat Gotland runt.

”Genom sponsoravtalet fick XX en huvudsponsor till bolagets projekt med segelbåten och detta var  hvudorsaken till att projektet gick att genomföra eller i varje fall att det gick att genomföra så snabbt”, skriver Nacka tingsrätt i sin dom.

En av entreprenörerna, som fick kontrakt med Peab trots avsaknaden av ramavtal, döms till villkorlig dom och 60 000 kronor i böter för bestickning och givande av muta. Den andre entreprenören frias.

Den huvudåtalade byggchefen avskedades när muthärvan uppdagades.

”Eftersom hans gärning har innefattat missbruk av en särskilt ansvarsfull ställning, och med hänsyn till att sponsorersättningen avsett betydande värde, ska den bedömas som grovt tagande av muta”, anser tingsrätten. Hans företag ska även betala två miljoner kronor till staten. 

Domen har överklagats.