Nyheter

Byggelement öppnar ny fabrik

byggelement

Nu står Byggelements nya fabrik i Hallstahammar klar. Satsningen, på 300 miljoner, skapar 40 nya arbetstillfällen.
– Det här blir den modernaste prefab-fabriken för väggtillverkning i norra Europa, säger Tobias Rönje, VD på Byggelement.

Byggelement är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. För drygt ett år sedan presenterades beslutet om utbyggnad och nu har fabriken i Hallstahammar blivit en komplett leverantör av högindustrialiserade produkter för ett större geografiskt område runt Stockholm och Mälardalen.

Anläggningen i Hallstahammar har traditionellt varit en fabrik för tillverkning av bjälklag, men i den nya fabriksbyggnaden tillverkas nu väggar med minst halverad mängd cement. Produkter i ECO 50, alltså ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel, blir ny standard i den nya fabriken. Den planerade årsproduktionen ligger på 200 000 kvadratmeter med en maxkapacitet på 300 000 kvadratmeter.

– Vår långa erfarenhet av tillverkning av håldäck kompletteras nu med väggtillverkning, säger Tobias Rönje. Vi får synergier i vår verksamhet och utökar servicen till de många kunder som finns i området kring Mälardalen.

Tillverkningsprocessen, som beskrivs som ett rejält tekniksprång med en avsevärt högre grad av automation än den traditionella tillverkningsmetoden för prefab. En standardiserad och robotiserad process ökar också förutsättningarna för en hög och jämn kvalitet.

Med den nya fabriken i Hallstahammar igång går Byggelements totala omsättning upp från 850 miljoner till 1,2 miljarder.