Nyheter

Bygger fotbollscenter i Sydafrika

Snart kan fotbollslagen mötas på centret för både seriespel och utbildning. Foto: Football for life.

I mars börjar bygget av ett fotbollscenter för unga kvinnor i Sydafrika.

Bakom bygget står organisationen Football for life och Veidekke.

Football for Life, som bildades 2007, har utvecklats av FC Rosengård (före detta LdB FC Malmö), World Village of Women Sports och Star for Life i Sydafrika. Till att börja med var 42 skolor med i fotbollsprogrammet. I dag samarbetar Football for life med alla 550 skolor i distriktet Umkhanyakude.

2010 engagerade sig Veidekke.

– Då kom frågan hur vi skulle utveckla samarbetet. Och när man pratar med de som kan bygga så blir det ganska naturligt att man tänker på byggnader, säger Jenny Henrichson, projektledare Football for Life.

Som en del i att säkra programmets framtid och utveckling bestämdes det därför att Veidekke skulle bygga ett center för damfotboll.

– Där kan man anordna läger och utbilda ledare i bland annat hälsa. Centret gör det också möjligt att spela seriespel. Eftersom det kommer att finnas sovplatser där så kan lagen mötas, spela match och övernatta i trygghet. Centret blir verkligen en centralpunkt, säger Jenny Henrichson.

Centret kommer att byggas i en av de centrala skolorna, Masibonisane High School. Det kommer att innefatta bland annat utbildningslokaler, omklädningsrum, sovsalar och kök.

Första spadtaget kommer att tas i mars och man räknar med att bygget ska vara klart innan sommaren.

En annan del av byggnationen är också att den integreras med Veidekkes satsning ”Skole på byggeplass” vars syfte är att ge unga människor kompetens inom byggbranschen. Genom byggnationen i Masibonisane sker nu en kunskapsöverföring från Skandinavien till Sydafrika runt byggteknik, hälso- och miljöfrågor.

Football for life har som mål att med fotbollen som verktyg ge unga kvinnor i Sydafrika möjlighet att stärka sin självkänsla ochöka sin medvetenhet – något som bidrar till kampen mot HIV- och aidsrelaterade sjukdomar.