Byggprojekt

Bygger ny hotelldel i form av en båt

Det nya hotellet på Eriksberg Hotel och Nature Reserv
Det nya hotellet på Eriksberg Hotel och Nature Reserve i Trensum kommer att bäras upp av stålpålar. Bild: LBE-arkitekter

Det första spadtaget har precis tagits för en ny hotelldel vid Eriksberg Hotel och Nature Reserve i Blekinge.
 – Vi har kommit igång och ska börja påla för den del av byggnaden som kommer att vila på pelare. Djuren ska kunna gå under hotellet och matas under glasgolven, berättar Lennart Ottosson, byggmästare på Ottosson Bygg AB.

Lennart Ottosson.

Den nya hotellbyggnaden kommer att bli 50 meter lång och ha 23 hotellrum. Lennart Ottosson berättar att de inte har arbetat med något liknande förut.

– Det har varit en gammal sjöbotten, så på grund av markförhållandena ska vi påla med stålpålar under pelardelen, medan vi ska spränga under entrédelen som ligger på fast mark. Vi har erfarna konstruktörer som jobbar med beräkningarna för att allt ska stämma.

Markarbetet startade för bara några dagar sedan och pelarna längst ut kommer att vara sju meter höga.

– Vi bygger hotellet i KL-trä och limträ, det första valvet ska dock gjutas i betong.

Ett hotell med känslan av en båt

Arkitekt till den nya hotellbyggnaden är Oskar Årevall vid LBE arkitekt i Växjö. Han fick uppdraget att rita ett hotell med känslan av en båt som har landat i gårdsmiljön, där gästerna går ombord på en framtidsresa och upplever djuren och fåglarna i sin naturliga miljö alldeles utanför hotellrummet.

– Byggnaden är ett skepp av trä, ställt på grund mot granitklipporna. Gästerna går över landgången och lämnar vardagen för en resa över ett drömlikt naturlandskap. Från de öppna söderbalkongerna ser man ut över ett vidsträckt panorama där visenter och kronhjortar betar nedanför rummet och örnarna gör cirklar på himlen, säger Oskar Årevall.

Hållbarhet i fokus

Fokus i bygget är hållbarhet. Fasaden blir underhållsfri i behandlat trä, bergvärme och ventilation ska integreras och samspela för att minimera energiförluster. Det kommer också att byggas utekorridorer och loftgångar för att minimera energianvändningen och balkongernas kragar mot söder ska minimera solljuset att ta sig in direkt i rummen för att minska kylbehovet.

Åsa Olsson, som är Sales & Marketing manager på Eriksberg berättar att i det nya hotellet får besökaren möjlighet att uppleva djur och natur på nära håll. Några av rummen får glasgolv med utfodring under.

– Byggnaden blir också ett regn- och vindskydd för djuren. Det är inte bestämt ännu vad hotellet ska heta, vi kallar den för Arken just nu.

Hotellet planeras att vara färdigställt till slutet av januari 2024.

Det kommer att monteras glaspartier i vissa av golven så att gästerna ska kunna se parkens djur.