Nyheter

Bygger sin egen handbollsarena

Han är publikfavoriten som har varit en viktig kugge i klubbens lagbygge de senaste åren och samtidigt varit med och byggt och format sin framtida hemmaarena. I april kan Alingsås Handbollsklubb springa in i SM-slutspelet i nya Estrad Alingsås — om Glenn Anderson, elitspelare och blivande byggnadsingenjör, gör sitt jobb på planen och vid sidan av. — De får skylla på mig om vi inte hinner klart i tid, säger 28-åringen och skrattar.

Klockan är strax efter nio på fredagsmorgonen och höstens första frost har precis försvunnit från marken. Glenn Andersson är på jobbet och visar inga tecken på trötthet, trots att han inte kom i säng förrän vid tretiden på morgonen. Kvällen innan har han spelat elitseriematch i handboll med sitt Alingsås HK, borta mot nykomlingen VästeråsIrsta, gjort fyra mål och fått pris som matchens bäste spelare.

– Jag fick ju lite sovmorgon, så det är lugnt, säger han och är uppriktigt tacksam över att han inte behövde vara på jobbet redan innan klockan slagit sex.

För det är så det var under alla de år han arbetade som snickare – då togs det ingen hänsyn till att han suttit på en buss halva natten på väg hem från en match i Stockholm, Ystad eller Kristianstad. Och var det inte matchdag så var det träning i Alingsås, fem mil nordost om Göteborg där han hela tiden bott. Ofta lämnade han hemmet strax efter fem på morgonen och var i bästa fall hemma efter niosnåret på kvällen.

– Det är klart att det var jobbigt. Jag var igång och snickrade hela dagarna och kunde vara helt slut när jag kom till träningen på kvällen. Till slut så gick det inte mer, jag fick så ont i ryggen och var tvungen att sluta med någonting, säger han.

Det valet var enkelt för Glenn, han var inte redo att lägga handbollsskorna på hyllan. Våren 2009, då lilla Alingsås HK chockade Handbollssverige och spelade hem SM-guldet, och Champions League-spelet mot världslag säsongen efter, vill han så gärna uppleva igen.

– Jag hade aldrig tänkt läsa vidare, utan jag gick den traditionella lärlingsvägen till snickare efter gymnasiet. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när jag sade upp mig strax innan jul 2010. Det var en chansning, men det blev rätt, säger han och syftar på den KY-utbildning han påbörjade förra hösten.

I juni tar han examen och kan sätta byggingenjör som titel på visitkortet.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt med byggande och jag får ju vara kvar i branschen även om jag byter yrke. Tidigare var det snickrande i villor för privatpersoner, nu kommer jag att bli arbetsledare på större byggen.

Vad är skillnaden att leda ett lag på planen och en grupp på ett bygge?   

– Förutom att jag är grönare på byggbiten är det ganska lika. Det är förberedelserna som är det absolut viktigaste. Är man förberedd flyter det mesta på.

De senaste sex månaderna har Glenn fått göra både praktik och sommarjobba på ett bygge som kommer att bli extra speciellt för honom. Dilemmat när Alingsås HK blev en toppklubb var att Nolhagahallen inte håller måtten, varken de svenska eller internationella.

I elitserien har laget, till skillnad från konkurrenterna Aranäs från Kungsbacka (har tvingats spela i ishallen) och Skånela från Märsta (har fått flytta hemmamatcher till Uppsala) fått dispens då en om- eller nybyggnad varit planerad, men i Europaspelet är kraven och direktiven betydligt strängare. AHK fick således spela sina hemmamatcher i Champions League i Trollhättan och Jönköping.

Den 19 april invigs Estrad Alingsås, en toppmodern evenemangsarena som ska bli Alingsås HK:s nya hemmaborg.

– Det är klart att det var tråkigt att vi inte fick spela de stora matcherna hemma, men nu kommer vi få en hall som håller absolut toppklass. Den är byggd för att uppfylla alla krav som det europeiska handbollsförbundet har och den kommer att vara mycket bättre än många av de andra hallar som byggts i landet.

I Nolhagahallen, som bara har 650 sittplatser och totalt kan ta in drygt 1 000 åskådare, har AHK varit svårslaget och den har kallats ”Skokartongen” av motståndare för att den varit så kompakt och ofta fylld till max. Nya Estrad Alingsås kommer att kunna ta in 2 800 åskådare.

– Det kommer att betyda otroligt mycket för både staden och klubben. Det är bara att titta på de andra klubbarna, hur intresset har ökat där, och då kommer den här arenan ändå bli bättre. Det är inte som i Halmstad där de har två stora transportingångar på långsidorna och tar bort de bästa platserna, säger Glenn och samtidigt som han guidar oss runt i det som än så länge inte är mycket mer än ett skal.

Han har själv under byggets gång fått komma med – och fått gehör för – synpunkter. Även om det är en evenemangsarena kommer Alingsås HK vara den flitigaste hyresgästen. Klubbens kansli kommer att finnas i arenan och förutsättningarna för A-laget kommer att vara de bästa, med allt från restaurang och moderna omklädningsrum till kallbad och rehabmöjligheter.

Att det skulle byggas en helt ny arena i Alingsås var inte självklart, utan från början var tanken att Nolhagahallen skulle byggas ut och om. Efter segdragna processer, med många turer fram och tillbaka utan att någonting hände, gick tre aktörer – Sparbanksstiftelsen Alingsås, Fastighets AB Balder och TB-Gruppen – samman och beslutade att bygga en ny arena med egna medel.

Sven Lerander, vd på TB-Gruppen som också är delägare i många affärsfastigheter i centrum, ser fram emot invigningen av Estrad Alingsås.

– Jag tror att besöksnäringen kommer att öka kraftigt. Det är redan bra reklam för Alingsås att ha ett så bra handbollslag som marknadsför sig så bra, och tack vare multiarenan kommer andra arrangemang anordnas som också gynnar besöksnäringen, säger han.

 

 

FAKTA: Glenn Andersson

Född: 8 augusti 1984.
Längd/vikt: 190 cm/91 kg.
Sysselsättning: Studerar till byggingenjör och är elitseriepelare i handboll.
Bor: Munkebäck, Göteborg.
Klubb: Alingsås HK (kom 2006).
Moderklubb: HP Warta (Hisingen).
Säsonger i elitserien: Sju.
Största merit: Svensk mästare med AHK 2009 och spel i Champions League 2009/10.

FAKTA: Estrad Alingsås

Bolagsform: Aktiebolag ägt av finansiärerna.
Finansiärer: Sparbanksstiftelsen Alingsås, Fastighets AB Balder och TB-Gruppen.
Investeringskostnad: Cirka 195 miljoner kronor (120 miljoner för arenan och 75 miljoner för parkeringshuset.
Publikkapacitet: Cirka 2 800 personer, varav drygt 2 000 sittplatser.
Parkeringshus: 585 platser.
Totalentreprenör: Tommy Byggare AB.
Restaurang: Cirka 100 platser med tillgång till uteplats.
Markyta: Cirka 9 350 kvadratmeter.